Banta med Bibeln

avIda Gustafsson

Halleluja!

Här är dieten som kan frälsa världen.

Nu kan du bibelbanta.

Pastorn och grundaren av den kristna församlingen Saddleback Church i Kalifornien, Rick Warren, såg hur midjemåtten ökade hos medlemmarna. Han sökte svar på att förbättra deras hälsa i Bibeln. Och läsningen av profeten Daniels bok gav mersmak, särskilt avsnittet om profeten Daniel som fastade i öknen, skriver Mother Nature Network. Men "Daniels diet" är inte bara en kosthållning:

– Det är en livsstil baserad på den bibliska berättelsen om Daniel, som övergav kungens överflödiga och rika mat för att hedra Gud som sett till det bästa för honom och hans vänner, står det på Rick Warrens Bibelbantar-hemsida.

Frukt och grönt

De som fastade med Daniel såg bättre och hälsosammare ut än de som åt och drack gott hos kungen, enligt Bibeln. I samarbete med den amerikanske kändisläkaren Mark Hyman har dieten för Bibelbantningen arbetats fram. De som väljer Daniels väg äter mycket frukt och grönt och mindre kött. Men gärna livsmedel som är rika på fettsyran Omega 3, som vildfångad fisk. Halvfabrikat och livsmedel som innehåller konstgjorda sötningsmedel och transfetter är förbjudet, anser läkaren Mark Hyman.

– Jag brukar säga att om det har växt fram i en fabrik ska du förmodligen inte äta det, men om det har växt på en planta är det okej, säger han till pastor Rick Warren i ett videoklipp på läkarens hemsida.

Bibelbantar tillsammans

Men som med så många andra dieter räcker det inte bara att ändra kosten. Bibelbantare uppmanas att motionera regelbundet med intervallträning, exempelvis genom fem minuters promenad varvas med en minuts löpning. Mönstret upprepas i 30-45 minuter. För att lyckas med dieten träffas anhängarna i grupp där de läser Bibeln och tränar ihop.