Nyheter

Quorn – inte ett korn vegetariskt

Av: 

Britt Peruzzi

NYHETER

Annonsör fälls av Reklamombudsmannen

Falsk marknadsföring En annons från företaget Marlow Foods Ltd har fällts för att den felaktigt påstår att Quorn är en vegetarisk produkt.

Trodde du att quorn var vegetariskt?

Tänk om – eller ändra din shoppinglista.

Quornreklam är vilseledande, slår reklamombudsmannen fast.

I den fällda annonsen i tidningen Mersmak presenteras quorn under rubriken ”Ät god vegetarisk mat till vardags”.

Men meningen ”Du behöver inte vara vegetarian för att gilla de goda Quornprodukterna” har retat en privatperson som anmält företaget Marlow Foods Ltd.

Innehåller äggvita

Anmälaren menar att reklamen antyder att produkterna är vegetariska, trots att de innehåller animal­i­s­ka ingredienser, nämligen ”rehydrerad äggvita från frigående höns”. Vegetarisk kost, däremot, innefattar mat som endast be­står av vegetabiliska livsmedel.

– Annonsören tycks istället ha skapat sin egen definition där köttfritt är lika med vegetariskt.

Annonsören skriver att annons­­en publicerades i god tro och termen ”vegetarian” användes eftersom produkterna inte innehåller kött, fågel, vilt, fisk, skaldjur, kräftdjur eller biprodukter från slakt.

När man nu "inser att vissa svenska konsumenter menar att ”vegetarian” inte innefattar produkter som innehåller ägg och mjölk" lovar man att beskriva produkterna närmare.

Men Reklamombudsmannen, RO, håller med anmälaren. ”Att i annonsering benämna livsmedel som innehåller äggvita som vegetarisk är vilseledande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert: