Nyheter

Expedition ska lösa den mystiska gåtan

Av: 

Anders Munck

Skattletarna Peter Lindberg och Dennis Åberg  framför sitt expeditionsfartyg Ancylus.
Skattletarna Peter Lindberg och Dennis Åberg framför sitt expeditionsfartyg Ancylus.

NYHETER

Den enorma cirkeln på Östersjöns botten har väckt internationell nyfikenhet och uppståndelse.

Än vet ingen vad föremålet är.

Men nu ska skattletarna som fann det ge oss svaret på gåtan.

– Vi har satsat allt vi äger, säger dykaren Dennis Åsberg.

Dennis Åsberg och Peter Lindberg är dykare och skattletare. De ägnar sig åt att leta efter gamla vrak och andra föremål på Östersjöns botten.

För femton år sedan hittade Peter Lindberg vraket Jönköping med sprit och champagne ombord värt miljontals kronor. Förra sommaren gjorde de ett nytt fynd – men av en helt annan karaktär.

90 meter långt

De sökte då systematiskt av havsbottnen i ett område av Östersjön med hjälp av en sonar. Plötsligt återgav instrumentet en märklig formation på 87 meters djup. Det var cirkelrunt, omkring 90 meter i diameter, och det fanns något som såg ut som ett släpmärke på 300 meter intill det.

De hade aldrig sett något liknande. Men de hade just då varken tid eller resurser att ta sig ner på bottnen och titta närmare.

Men nyfikenheten väcktes och de bestämde sig för att berätta om upptäckten offentligt. Sedan har allt rullat på. Intresset har varit explosionsartat, och förutom ett stort antal nordiska medier har även flera amerikanska tv-kanaler hört av sig och gjort inslag och reportage.

Gasfyndighet eller meteorit?

Ingen vet ännu vad det är. Det har spekulerats i allt från ett UFO till en naturlig bergsformation.

– De mest sannolika teorier jag har hört är att det kan vara en gasfyndighet eller meteorit, säger Dennis Åsberg.

Nu ska de äntligen ut och undersöka cirkeln närmare. Med hjälp av egna tillgångar och finansiärer har de köpt och utrustat ett fartyg för expeditionen. Flera tv-team, dykare och en lång rad tekniker och medfinansiärer ska med på resan.

I morgon bär det av.

– Nu börjar äventyret. Vi ska åka dit, det tar två dagar. Sedan ska vi undersöka bottnen med en robot så att det inte finns några gifter. Nästa steg blir att skicka ner tre dykare, säger Dennis Åsberg.

Ryssar och amerikaner i närheten

Platsen där föremålet ligger är hemlig, men det finns ändå en oro hos teamet att någon har hunnit före dit. Området ligger på internationellt vatten och det finns inga lagar som hindrar andra att också undersöka bottnen.

– Just nu är det en militär övning i området där både ryssar och amerikaner är inblandade. Jag kan inte låta bli att undrar varför det sker just nu, säger Dennis Åsberg.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: