– Diskriminerande mot homosexuella

Foto: FEL Annie Lööf tycker att homosexuella diskrimineras.
NYHETER

Homosexuella män ska inte behöva avhålla sig från sex i ett år för att kunna ge blod, säger Centerpartiet i ett utspel. Men RFSL sågar förslaget.

– Karenstiden är nödvändig av hiv-preventiva skäl, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL.

Förekomsten av hiv-viruset är 80 gånger högre bland homosexuella män än resten av befolkningen i Sverige. Därför måste homosexuella män leva i celibat i ett år innan de kan bli blodgivare, enligt dagens regler.

– Det är en rimlig försiktighetsåtgärd och det är oerhört viktigt att blodbankerna hålla fria från hiv-virus, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL.

”Vill alltid sätta säkerheten främst”

När man testar donerat blod testar man inte för hiv-viruset utan för antikropparna. Eftersom det tar ungefär tre månader innan man säkert kan se att dessa antikroppar har bildats och blodet bara kan förvaras i sex veckor innan det blir obrukbart är det viktigt att ha mariginal, menar RFSL. Det obligatoriska snabbtest som görs vid blodgivning är otillräckligt.

Men Centerpartiledaren Annie Lööf håller inte med. Hon tycker att homosexuella män diskrimineras och att "individens riskbeteende måste sättas i centrum".

– I dag har vi världens säkraste tester, jag tycker inte det är värdigt Sverige att dra alla i en grupp över en kam, säger Annie Lööf.

Samtidigt säger hon sig vilja ha världens friskaste blod i Sverige.

– Jag vill alltid sätta säkerheten främst, jag vill inte tumma på säkerheten, säger Annie Lööf, som inte kan ge något mer konkret svar på hur man ska säkerställa att blodet som lämnas inte är hiv-smittat.

– Många homosexuella män känner sig diskriminerade på grund av att de inte får lämna blod, säger Annie Lööf.

”Rättighet att få friskt blod”

Men det är ingen rättighet att ge blod, däremot är det en rättighet att människor som tar emot blod ska vara skyddade från hiv-virus, enligt förbundet för HTB-människors rättigheter. De tycker att Annie Lööf gör gruppen en otjänst att komma med sådana utspel och menar att det underblåser en föreställning att man inte är extra riskutsatt.

– Många tror att det är fördomar att homosexuella utsätts för en extra hög risk att smittas av hiv, men det är det inte,  säger Ulrika Westerlund.

Lottie Furugård, kommunikationsansvarig på Blodcentralen i Stockholm bekräftar att karenstiden är viktig.

– Blod är en färskvara och håller sig bara i sex veckor, därför har man satt dessa karenstider för homosexuella, säger Lottie Furugård.