Här hedras mördade FN-svenskan med en egen sal

1 av 3 | Foto: Urban Andersson
Zaida Catalán hedras med ett eget rum på Chiles ambassad i Stockholm. Zaidas syster och mor Elizabeth och Maria morseby tillsammans med Jan Eliasson och chilenske ambassadören José Mario Goñi Carrasco närvarar vi ceremonin.
NYHETER

Här hedras Zaida Catalán – igen.

Salen som bär den mördade FN-svenskans namn ska förmå fler unga att göra en skillnad i världen.

– Det känns viktigt att hålla minnet av Zaida levande, säger hennes mamma Maria Morseby.

FN-experten Zaida Catalán, 36, mördades under uppdrag i Kongo-Kinshasa i mars i fjol.

Den kongolesiska regeringen har pekat ut en grupp rebeller som ansvariga för mordet, men utredningen har ifrågasatts från flera håll. USA krävde så sent som för en vecka att den kongolesiska presidenten genast återkommer om den hemlig lista på misstänkta inblandade, som tidigare skickats över. Samtidigt fortsätter Catalán att hedras för sin gärning.

På tisdagskvällen invigde den chilenske ambassadören José Goñi en särskild Zaida Catalán-rum med porträtt och plakett, inne på landets ambassad.

En stor, vacker sal, intill Tegnérlunden, mitt i Stockholm.

”Gav sitt liv”

Zaida Catalán var född och uppvuxen i Sverige, men hennes pappa var politisk flykting från Chile och hon hade dubbelt medborgarskap. Familj och vänner vittnar om hennes kärlek till sina båda hemländer.

– Zaida Catalán var både Sveriges och Chiles dotter. Hon gav sitt liv i kampen för en bättre värld. Nu vill vi hylla hennes mod och hennes engagemang, sa ambassadör Goñi.

Han fortsatte att tala om banden mellan de två länderna. Om den svenske diplomathjälten Harald Edelstam, som räddade livet på oppositionella under Pinochets kupp. Och om den chilenske poeten och sångaren Víctor Jara, som mördades av samma regim.

”En tröst”

Bland de många närvarande fanns språkröret Gustav Fridolin (MP) samt den tidigare utrikesministern Jan Eliasson (S).

– Att se på vilket passionerat sätt en ung människa som Zaida drev frågan om mänskliga rättigheter är en tröst i den tid vi lever i, sa Eliasson.

Zaida Cataláns mamma Maria Morseby var rörd över orden.

– Det känns viktigt att hålla minnet av Zaida levande, så att andra ska kunna fortsätta arbetet i hennes spår, säger hon.

Läs Aftonbladets uppmärksammade granskning av mordet på Zaida Catalán här.