Kastade nötter på CNN-fotograf

NYHETER

”Är så här vi matar djuren”

Foto: HINDRADES TALA När Puerto Ricos delegat Zoraida Fonalledas skulle tala bröt hon på engelska. Då började flera i publiken ropa "USA, USA". Partiets talman Reince Priebus var tvungen att gripa in.

TAMPA, FLORIDA. Presidentkandidaten Mitt Romney skakas av en skandal vid republikanska konventet.

Två konventdeltagare kastade nötter mot en svart, kvinnlig TV-fotograf med orden:

– Det är så här vi matar djuren.

Händelsen inträffade i går på konventets första dag. Flera vittnen bekräftar att två konventdeltagare uppträdde rasistiskt när de kastade nötter mot en fotograf som arbetar för tv-kanalen CNN. Hon är svart och orden som åtföljde nötterna kunde inte misstolkas.

– Det är så här vi matar djuren.

Polis tillkallades och kastade omedelbart ut de två förövarna.

Tonat ned händelsen

Av förklarliga skäl har ledningen för konventet tonat ned incidenten för att inte skada Romney och partiet. Man har släppt ett kort uttalande där man säger att de två personernas uppträdande är avskyvärt.

– Deras uppträdande var oförlåtligt och oacceptabelt. Den här typen av beteende kommer inte att tolereras.

CNN bekräftar att händelsen inträffat men vill i övrig inte kommentera den.

Identiteten på de två personerna har inte heller släppts så man vet inte om det var delegater vid konventet eller andra som låg bakom. 

Än är händelsen inte big news här i USA men några medier har tagit upp den, däribland inflytelserika Huffington Post. I sociala medier delas den flitig.

Skadan är ändå skedd.

Incidenten är känslig av flera skäl. Även om den inte blivit förstasidesnyhet än så kan den mycket väl komma att skada Romney framöver.

Svårt att nå svarta väljare

Romney har mycket svårt att attrahera svarta väljare. Enligt en opinionsmätning från TV-bolaget NBC som amerikanska medier refererar till är Romneys stöd bland den svarta befolkningen nere på noll procent.

Delvis för att hans motståndare är svart och mycket populär bland USA:s afroamerikanska befolkning. Delvis för att republikanernas politik gynnar de mer välbärgade amerikanerna, varav den stora majoriteten är vita.

När jag rör mig bland delegaterna nere på konventgolvet i Tampa Bay Times Forum är det slående hur få som är svarta. Det finns några få och varje gång en av dem uppträder möts de av stort jubel och starka applåder som om konventdeltagarna vill bevisa att de visst gillar svarta människor.

I ledningen finns inga svarta alls. Förre utrikesministern Condoleezza Rice är partiets enda framträdande svarta person.

Det är väldigt tydligt att republikanerna i första hand är ett parti för de vita. Kandidater av latinamerikansk härkomst är fler än de svarta men ändå inte särskilt många.

Smutsig valrörelse

Valrörelsen mellan Romney och Obama är redan rekordsmutsig. Ju närmare valdagen vi kommer desto smutsigare kommer det att bli. Det kan mycket väl hända att Obama-kampanjen kommer att använda den rasistiska händelsen vid konventet för att slå mot Romney. Även om han personligen inte är inblandad.

ARTIKELN HANDLAR OM