Nyheter

Slutringt med telefonkatalogen

Av: 

Björn Barr

NYHETER

123 års svensk historia går i graven

Allt mindre populär.
Allt mindre populär.

Söker du en persons telefonnummer?

Då får du leta på nätet eller ringa nummerupplysningen.

Eniro har skrotat privatdelen i telefonkatalogen.

I år försvann en svensk institution. 123 års oavbruten utgivning av telefonkatalogen är till ända. Nu får pratsugna personer i Stockholm, Göteborg och Malmö leta efter nummer på nätet i stället.

– Visst är det tråkigt. Det måste vara ett bekymmer för äldre. Katalogerna har varit en del av människors vardag i alla år, säger Tomas Söderblom, katalog- och telefonsamlare i Lund.

Minskat intresse

Han äger själv flera kataloger från tidigt 1880-tal. Då fanns det bara 150 abonnenter och numren var betydligt kortare än i dag. Riksbanken hade exempelvis nummer 27 och Aftonbladets redaktion nåddes på nummer 104. Enligt Tomas Söderblom används de gamla katalogerna ofta av historiker som vill ha reda på var en viss person bodde eller arbetade med. Titlar var länge nämligen lika viktigt som namnet. Men nu har tiden sprungit ifrån telefonkatalogen i storstäderna.

– Jag har själv i stort sett slutat att använda katalogen. Nu hittar man alla nummer på internet, säger Tomas Söderblom.

Samma förklaring ger Cecilia Lannebo som är informationsansvarig på Eniro:

– Intresset för att använda privatpersonsdelen i katalogen har minskat i städerna. I dag använder man internet och mobilen som kanal, säger hon.

"Ringa nummerupplysningen"

Ute i landet finns persondelen fortfarande kvar – men det är oklart hur länge. Om användningen minskar finns det inga garantier för att katalogerna kommer se ut som de gör i dag.

– Eniro är inte ett statligt ägt bolag så vi anpassar våra produkter efter vad marknaden efterfrågar, säger Cecilia Lannebo.

Flera personer har varit i kontakt med bolaget och frågat var deras kataloger har tagit vägen men enligt Cecilia Lannebo har inte Eniro något krav på sig att tillhandahålla fysiska kataloger. Några exemplar av 2011 års katalog går fortfarande att beställa från bolaget men när de tar slut finns det bara två alternativ om man vill ta reda på ett nummer utan internet:

– Antingen får man gå via biblioteken som har gamla kataloger eller ringa till nummerupplysningen. Det är de kanalerna man får använda nu, säger Cecilia Lannebo. 

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: