Barn fick slå sönder Annie Lööf-piñata

Vänsterpartiet lät första maj-firande barn slå sönder docka föreställande C-ledaren

Barnen fick använda baseballträ för att slå sönder en piñata föreställande Annie Lööf.
Barnen fick använda baseballträ för att slå sönder en piñata föreställande Annie Lööf.

Vänsterpartiet i Malmö lät barn gå lös med brännbollsträn på en piñata föreställande Annie Lööf under partiets första maj-firande.

Och reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Dålig smak, säger Annie Lööf.

Besökarna på Vänsterpartiets första maj-firande i Malmö kunde bevittna hur barn med slagträn gick lös på en piñata föreställande näringsminister Annie Lööf (C).

Inuti piñatan fanns låtsaspengar och godis.

– Ett absurt tilltag. Jag blev rätt förvånad, det kändes opassande. Så små barn är inte politiska varelser, säger Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri, som hade vägarna förbi.

”Rolig aktivitet”

Minna Skans från Ung vänster var en av dem som arrangerade. Hon ser inga problem med det okonventionella firandet.

– Humor har alltid använts som ett politiskt redskap. Dessutom var det en rolig aktivitet för barn, säger hon.

Har du någon förståelse för att folk kan ta illa vid sig?

– Nej, det är ju en rolig grej vi har gjort. Vår paroll i år var att vi måste omfördela de resurser som finns. Lööf, Borg och Reinfeldt är symboler för den politik som förs och därför var det symboliskt att slå sönder dem och fördela pengarna inuti. Det riktade sig inte mot någon enskild person utan mot den politik som förs.

Lööf inte glad

En som inte är lika road är Annie Lööf, som genom sin pressekreterare låter hälsa att hon ser det hela som ett exempel på dålig smak.

– Det är synd att de inte använder den här sprudlande kreativiteten till något konstruktivt, som att hitta nya lösningar på ungdomsarbetslösheten, till exempel, säger Lööf via sin pressekreterare.

Vänsterpartiets kommunikationschef Ted Bergdahl hörde av sig till Aftonbladet under eftermiddagen för att kommentera händelsen.

– Vi har förståelse för om någon har tagit anstöt av det här, vi tycker att det är olyckligt. Vår linje är att vi tar avstånd från politiskt våld och även symboler och handlingar som kan väcka den typen av associationer, säger han.

Publisert: