Översvämningar i södra Spanien efter kraftiga regn

NYHETER

Minst två döda i vattenmassorna

1 av 4

Södra och östra Spanien är drabbat av mycket kraftiga regnoväder och regeringen har tidigare utfärdat den högsta varningen för området.

Regnet har lett till översvämningar i flera städer och minst två personer har avlidit, enligt nyhetsbyrån AP.

– Hela vår källare är vattenfylld, det är kaos, säger svenska Hedda Stenberg, 20, vars familj äger ett hus i Nueva Andalusia.

Foto: PRIVATBILD
Familjen Stenbergs hus i Andalusien är helt översvämmat. ”En person som var i huset vaknade av att han flöt”, säger Hedda Stenberg.

Mycket kraftiga regnoväder har drabbat södra och östra Spanien och det har nu regnat flera dagar i rad. De styrande i regionen Andalusien uppgav i förmiddags att en 26-årig kvinna drunknat i Cancelada i Estepona efter att huset hon befann sig i blev helt översvämmat.

Två döda i ovädret

En man avled i staden La Linea när hans bil sveptes iväg av vattenmassorna.

Den spanska regeringen utfärdade den högsta varningen för regionerna men nedgraderade varningen ett steg (från röd till orange) tidigare idag. Enligt nyhetsbyrån AP har räddningstjänsten sedan i går fått ta emot över 1 000 larmsamtal, de flesta från området runt Malaga.

Svenska Hedda Stenberg, 20, och hennes familj äger ett hus i Andalusien och har sedan igår fått rapporter och bilder från huset.

– En person som var i huset vaknade av att han flöt, säger hon.

Hela familjen Stenbergs källare är vattenfylld och bilen står helt under vatten.

– Min pappa ska åka ner nu och försöka ordna med försäkringsbolaget. Vi hade ju en massa saker i källaren som nu antagligen är förstörda, säger Hedda Stenberg.

En månads regn under en helg

Bredvid familjen Stenbergs hus går en å och enligt rapporter ska vattennivån där nu ha stigit med flera meter.

Enligt spanska medier ligger staden Malaga och dess omgivningar mitt i det värst drabbade området. Även semesterorten Marbella är hårt drabbad. Man rapporterar att det under helgen kommit lika mycket regn som det brukar göra på en hel månad.

Malaga har omkring 500 000 invånare.

Enligt spanska medier står samhället still. Skolor och affärer håller stängt i flera städer. Enligt tidningen Sur har 23 personer räddats från vattenmassorna. Tolv personer har fått evakueras från sina hus av räddningstjänsten.

Värsta på fyra år

Svenska skolan i Marbella har, enligt nyhetssajten Sydkusten, fått bottenvåningen vattenfylld. I en skrivelse uppmanar de alla föräldrar som har möjlighet att låta sina barn stanna hemma både måndag 5 och onsdag 7 december, tisdag och torsdag är officiella helgdagar i Spanien.

Enligt tidningen Sur har räddningspersonal från flera omkringliggande provinser larmats till de värst drabbade områdena.

Det rapporteras i flera medier att skyfallen är de värsta på fyra år, men lokalt ska polisen ha uppgett att ovädret är det värsta sedan 1989. Det rapporterar Olive press.

ARTIKELN HANDLAR OM

Spanien

Olyckor