Presidentvalet i USA 2016

Trump står fast vid att Obama grundade IS

Av: 

Linnea Carlén

NYHETER

Donald Trump har upprepande gånger under torsdagen hävdat att president Barack Obama ”grundade” Islamiska staten.

Och trots kraftiga reaktioner vägrar den kontroversielle presidentkandidaten dra tillbaka sina uppenbart falska anklagelser.

I stället upprepar han påståendet och att rivalen Hillary Clinton skulle vara terrorsektens medgrundare.

”Någon som är villig att sjunka så lågt, så ofta borde aldrig tillåtas tjänstgöra som vår överbefälhavare”, twittrar Clinton.

Donald Trump har redan vid tidigare tillfällen försökt lägga ansvaret på terrorgruppen Islamiska statens framfart på USA:s president Barack Obama. På ett väljarmöte i Fort Lauderdale, Florida, på onsdagskvällen tog han argumentationen ännu lite längre – och påstod upprepade gånger att den sittande presidenten de facto grundade IS.

Trump passade därtill på att flera gånger under det agitatoriska använda presidentens fullständiga namn: Barack Hussein Obama.

– Och jag skulle säga att medgrundaren är ”Crooked Hillary Clinton” (ungefär ”korrupta Hillary Clinton”), ropade han över väljarnas jubel och applåder enligt AFP.

Trump: ”Jag är en sanningsägare”

I själva verket grundades Islamiska staten av Abu Musab al-Zarqawi, terrorgruppen al-Qaidas främsta man, som dödades i ett amerikansk flygattack i Irak 2006.

Trots det visade fastighetsmagnaten under torsdagen inga tecken på att vilja backa från sina påståenden om presidenten och hans tidigare utrikesminister. I stället har han vid upprepade tillfällen envist fortsätt hävda att Obama grundade den terrororganisation han under sitt presidentskap försökt bekämpa.

Under en telefonintervju med CNBC:s ”Squawk Box” utnämnde han också Obama till IS ”MVP” (kort för ”mest värdefulla spelare”), skriver nyhetssajten Politico.
Trump avvisade också all kritik och sa i stället att han hittills varit en framgångsrik politisk outsider genom hela sin valkampanj, mycket tack vare att han säger vad han tycker. Vidare förklarade han för nyhetskanalen att om det kostar honom segern i presidentvalet så får det vara så.
– Är det något fel med att jag säger det? Klagar folk över att jag säger att han grundade IS? Allt jag gör är att säga sanningen. Jag är en sanningsägare. Allt jag gör är att säga sanningen.

Står benhårt fast vid påståendet

Och i en radiointervju i ”the Hugh Hewitt Show” på torsdagsmorgonen upprepade han återigen sitt felaktiga påstående.

När den konservative programledaren frågade om han inte menade att Obama bidragit till terrorgruppens bildande då han misslyckats att skapa fred och därmed bidragit till att skapa ett politiskt vakuum avbröt han honom tvärt:

– Nej, jag menar att han är grundaren av IS. Jag gör det, sa Trump och fortsatte:

– Han är deras mest värdefulla spelare. Jag ger honom utmärkelsen ”den mest värdefulla spelaren”. Och förresten ger jag den till Hillary Clinton också.

Hewitt försökte då nyansera det hela genom att säga att Obama inte sympatiserar inte med terrorgruppen, att han hatar dem och försöker döda dem, varpå Trump svarade:

– Jag bryr mig inte. Han var grundaren. Sättet han lämnade Irak, det var grundandet av IS.

När det kommer till på vilket sätt de amerikanska styrkornas drogs tillbaka ville Trump dra tillbaka styrkorna flera år före Obama faktiskt gjorde det, skriver nyhetsbyrån AP.

Under torsdagen sa Donald Trump också i ett tal till medlemmar i NAHB, en av de största branschorganisationerna i USA, i Miami, Florida, att IS vill att Hillary Clinton segrar i presidentvalet i november.

– Oj vad IS hoppas på henne, sa han enligt Politico och tillade att även Kina gör det.

Clinton-kampanjen: Total brist på kunskap

Clintons presidentvalskampanj har slagit tillbaka mot och kallat de ”falska anklagelserna” och sin tur anklagat Trump för att ”snacka skit om USA”.

”Det är helt självklart att detta är ett falskt påstående från en presidentkandidat med aversioner mot sanningen som har aldrig tidigare skådad brist på kunskap, säger Clintons ledande politiska rådgivare Jake Sullivan i ett uttalande enligt förfrågnings Politico.

”Vad som är anmärkningsvärt med Trumps kommentarer är att han återigen är ett eko av Putin och våra motståndare som attackerar amerikanska ledare och amerikanska intresse medan han misslyckas med att erbjuda några seriösa planer på att konfrontera terrorism eller gör detta land säkrare.”

Clinton själv kommenterade IS-utspelet i en rad tweets på torsdagseftermiddagen, som föregick hennes ekonomiska linjetal i Michigan.

”Det kan vara svårt att uppbåda en känsla av upprördhet så ofta som Donald Trump lyckas orsaka det, men hans sätt smutskasta president Obama kräver det”, twittrar hon och konstaterar något avmätt: ”Nej, Barack Obama är inte grundaren av IS”.

Hon upprepar sig sedan:

”Någon som är villig att sjunka så lågt, så ofta borde aldrig tillåtas tjänstgöra som vår överbefälhavare”, twittrar rivalen Hillary Clinton.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är kändisarna som stöder Trump

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Trumps USA

Donald Trump

IS/Daesh (Islamiska staten)

Barack Obama

Hillary Clinton

USA