Svenska städer utnyttjas av porrsajter på nätet

Foto: Skärmdump Twitter.
Jönköping är en av de drabbade städerna.
NYHETER

Bilder på bröst, rumpor och nakna unga tjejer sprids i flera svenska städers namn genom så kallade hashtags på Twitter.

– Rent krasst försöker porrindustrin hitta nya vägar till klick helt enkelt, säger socialmedieforskaren Marie Grusell vid Göteborgs universitet till SVT Väst.

Jönköping, Borås och Mariestad finns bland de svenska städer vars hashtags på Twitter kapats av porrbilder. Egentligen går det att söka på vilken stad som helst så får man upp nakenbilder av olika slag, enligt SVT Väst.

En hashtag används normalt sett för att kunna söka på olika ämnen eller liknande på mikrobloggen Twitter. Det är med hjälp av dessa som porrsajterna sprider bilder.

– Rent krasst försöker porrindustrin hitta nya vägar till klick helt enkelt, inte på det mest smakliga sättet kan man tycka. Att hashtagga med städer känns ju extremt långsökt, säger Marie Grusell som forskar om bland annat sociala medier vid Göteborgs universitet, till SVT Väst.

Tillåter nakenbilder

I USA har porrsajter bland annat startat ett konto som hette ”Vita huset” vilket ledde till en del omedvetna klick, menar Grusell.

Än så länge har Twitter inte ett lika hårt regelverk gällande nakenhet som till exempel Facebook och Instagram, vilket gör att nakenbilder ofta får ligga kvar på mikrobloggen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Twitter