Mager häst fångades på bild – nu rasar folk mot cirkusen

Av: Nathalie Mark

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Läsarbild
Här är bilden Emma tog av Cirkus Scotts häst.

På sociala medier sprids en bild på en mager häst. Hästen finns hos Cirkus Scott och nu riktas skarp kritik mot deras djurhållning.

– Frågan är om hästen ska vara på cirkus alls, säger länsveterinären.

Cirkus Scott står sedan ett par dagar tillbaka med sina tält på Gärdet i Stockholm. På promenadstråken runt området passerar många människor förbi cirkusen och en av dem var Emma, som egentligen heter något annat. När hon var ute och tränade en hund där fick hon syn på hästarna som betade i hagen vid cirkusen.

– Först såg jag en av hästarna på håll och tyckte att den såg lite benig ut. Och när jag sedan kom närmre såg jag en ännu smalare häst där revbenen och kotorna stack ut på den, berättar hon.

Anmälde cirkusen

Emma tog då en bild på hästen och lade ut den i en grupp på Facebook. Det dröjde inte länge innan kommentarerna började att strömma in. 

”Fy så mager!” och ”Sådär ska inte en häst se ut!” löd några av dem. Emma skickade då in en anmälan till polisen.

– Hästar kan ju vara gamla och sjuka men jag såg flera magra hästar och då undrar jag varför de är på en cirkus.

Det har även inkommit två anmälningar till Länsstyrelsen i Stockholms djurskyddshandläggare.

Bronett: Vi har inga anmärkningar

När Aftonbladet når cirkusdirektören Robert Bronett för en kommentar säger han att länsveterinären precis varit där och att denne inte haft några anmärkningar.

– Jag tror vissa djurrättsaktivister har intresse av att det skrivs om sådana saker, säger Bronett.

Länsveterinären Maria Jernberger var den som var på plats på Cirkus Scott men hon menar att hon endast var där för en vanlig besiktning som görs varje år, och att hon inte ens visste om att cirkusen var anmäld när hon var där.

– Eftersom vi inte visste om det var inte hästarna vårt primära fokus. Men vi var där både i måndags och i onsdags och båda gångerna påtalade jag att tre av deras hästar var tunna i hullet, säger Maria Jernberger.

Veterinären: ”Frågan är om hästen ska vara på cirkus alls”

Hon säger att familjen som tar hand om hästarna för cirkusens räkning menade att de är smala för att den rasen ser ut så – men det håller inte länsveterinären med om.

– Den häst vars bild spridits mycket på nätet är dessutom 28 år gammal. Då är ju frågan om den ska vara på en cirkus alls.

Maria frågade även om hästarnas tillgång till mat – som verkade god – och hästarna såg inte sjuka ut i övrigt.

– Men vi har inte undersökt det eller gått igenom dem från topp till tå. Just nu har vi en dialog med Robert om vad som ska hända med hästarna och jag tror att han är medveten om att den äldre hästen inte är något man borde visa upp på cirkus. Då kommer de bara få in fler anmälningar.

Länsstyrelsen har ingen ytterligare kontroll inplanerad utan inväntar i stället beslut från cirkusen.

Publicerad:

LÄS VIDARE