Trumps tuffaste fajt är den i egna partiet

Foto: Kanske är det trots allt bättre med en kontroversiell kandidat som Trump som kan skapa rubriker och uppmärksamhet än en tråkmåns som ingen bryr sig om, skriver Wolfgang Hansson.
NYHETER

En fråga är viktigare än alla andra när republikanernas partikonvent inleds i Cleveland idag.

Att få stopp på kriget inom partiet.

Donald Trump har redan gjort ett första krigsoffer.

I ett års tid har den excentriske fastighetsmiljardären gett det republikanska partiet fingret. I ett års tid har han öst ovett och förolämpningar över partiledningen och partiets representanter i kongressen.

Därför är det inte bara märkligt utan rentav sensationellt att Donald Trump nu står där och formellt ska utses till partiets presidentkandidat.

Konventens främsta uppgift är att bygga partiets kandidat inför höstens presidentval. Att ge den personen en energikick och skapa en aura av att det här är USA:s näste president.

I Donald Trumps fall blir det extra svårt. Det är bara drygt fyra månader sedan partiets presidentkandidat i det senaste presidentvalet, affärsmannen Mitt Romney, ställde sig på en scen och kallade Trump "en bedragare" i ett desperat försök från partiledningen att stoppa Trumpvågen.

Länge såg det ut som resultatet av Trumps kandidatur skulle bli att partiet skulle slitas itu i två delar. Länge planerade ledande republikaner hur de skulle kuppa bort Trump vid konventet.

Vi vet alla att detta misslyckades. Trump lyckades få ihop tillräckligt många delegater för att bli vald vid konventet redan innan alla primärvalen var över. Men den inför höstens batalj helt avgörande frågan om att ena partiet återstår.

Under valrörelsen så här långt har Trump varit kompromisslös i sin stil och inte gjort några eftergifter till de inom partiet som inte vill ha honom. Men bara några dagar före konventet gjorde han sitt första krigsoffer när han utsåg Indiana-guvernören Mike Pence till sin vicepresident-kandidat.

Redan hur utnämningen offentliggjordes visade att det inte var Trumps eget förstaval. När Pence namn läckte ut hävdade Trump först att han ännu inte bestämt sig. Att urvalsprocessen skulle fortsätta. Sen ändrade han sig och twittrade ut Pence namn.

Om fastighetsmiljardären gjort som han brukat i valrörelsen och gett blanka f-n i vad partiet tycker så hade han valt Chris Christie eller Newt Gingrich till sin parhäst. Istället valde han en tämligen okänd men extremt konservativ kandidat som dömt ut flera av Trumps mest kontroversiella förslag i valrörelsen, som den om att stoppa alla muslimer från att resa till USA.

Trump gjorde sitt val för att blidka kritikerna inom partiet som hävdar att han inte är en sann konservativ.

Han fick genast beröm för sitt val från flera ledande republikaner, viktigast av allt från Paul Ryan, representanthusets talman, som anses vara partiets ideolog. Ryan har en nyckelroll när det gäller att ena partiet bakom Trump men har samtidigt varit en hård kritiker under valrörelsen.

För vissa är dock medicinen alltför bitter för att svälja. Nu när chanserna att stoppa konventet från att utse Trump till presidentkandidat är mikroskopiska så väljer många av hans värsta kritiker att helt enkelt stanna hemma.

Mitt Romney är en av dem. Ingen av de tidigare republikanska presidenterna George W Bush eller Bush den äldre kommer att närvara. Liksom en rad andra toppnamn.

Istället är Trump plan att förvandla partikonventet till en stor show med en rad kändisar från underhållnings- och idrottsvärlden. Hans fyra barn ska tala och sannolikt även hustrun. Det ska bli en show som vanliga amerikaner kan ta till sig och som ska skapa entusiasm kring Trumps kandidatur.

Jag minns republikanernas partikonvent 2012 i Tampa i Florida. Stämningen var allt annat än entusiastisk över dåvarande kandidaten Mitt Romney som väldigt få egentligen ville ha. Hans sågs som den minst dålige men med små chanser att rubba Obama.

Kanske är det trots allt bättre med en kontroversiell kandidat som Trump som kan skapa rubriker och uppmärksamhet än en tråkmåns som ingen bryr sig om.

ARTIKELN HANDLAR OM