Ny offensiv mot IS ”huvudstad” Raqqa

NYHETER

Koalitionen SDF i dag: ”Vi ska frigöra norra Raqqa”

Foto: Under tisdagen bekräftades att en offensiv inletts mot Raqqa. Kvinnan som gör V-tecknet är enligt uppgift på Twitter befälhavaren Rojda Felat.

Den USA-stödda militära koalitionen Syrian Democratic Forces (SDF) har inlett en offensiv mot Raqqa i Syrien.

Staden styrs sedan 2014 av den militanta extremistgruppen Islamiska staten.

”Alla enheter deltar, vi inleder den här operationen för att frigöra norra Raqqa”, twittrade befälhavaren Rojda Felat på SDF:s konto idag.

Den amerikanska tv-kanalen CBS News och kurdiska nyhetsmedier har fått bekräftat att koalitionen, som består av framförallt kurder och syrier, inlett sin offensiv under tisdagen efter det plötsliga beskedet från Twitterkontot.

En befälhavare vid den kurdiska YPG-milisen, som ingår i koalitionen, uppger för CBS News att SDF riktar in sig på norra Raqqaområdet som domineras av kurder. Så snart det området är under kontroll är målet att avancera mot centrala Raqqa, staden som terrororganisationen IS utropat som kalifatshuvudstad.

USA och Ryssland känner till

Operationen ska enligt SDF ses som en naturlig fortsättning på de amerikanska flygbombningarna över IS-fästen i Syrien och Irak. USA:s militär bekräftade på eftermiddagen svensk tid för nyhetsbyrån AFP att man känner till den nya offensiven.

Även Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har sagt att Moskva står redo att koordinera en offensiv.

Så sent som i går gick den irakiska armén ut och meddelade att de inleder en offensiv för att ta tillbaka den irakiska staden Fallujah, väster om Bagdad, från IS. Fallujah har varit under terrororganisationens kontroll sedan januari 2014 och ses som en strategiskt viktig stad att återta.

General på blixtvisit

Ytterligare ett tecken på att något avgörande just nu sker i området är amerikanske generalen Joseph Votels oanmälda blixtvisit i Syrien i lördags. Votel är den högst rankade militären som besökt Syrien sedan USA:s bombningar mot IS inleddes för två år sedan. Under sina elva timmar i landet ska han ha mött amerikanska militärrådgivare och samtalat med SDF-ledare, enligt nyhetsbyrån AP.

– Jag åkte därifrån med ett större förtroende för deras kapacitet och större hopp om hur vi kan stötta dem. Jag tror att den här modellen fungerar, och den fungerar bra, sa Votel till AP:s reporter och de två andra journalister från andra nyhetsmedier som fick följa den mycket hemliga operationen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien