Partierna om Danielssons avgång

avEbba Thornéus

"Välkommet och på tiden"

1 av 2 | Foto: Anders Wiklund/TT
Anders Danielsson, avgående generaldirektör för Migrationsverket.

Under fredagen meddelade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson att han avgår och blir ny generalsekreterare för Röda korset.

Beskedet har mött både lyckönskningar och hurrarop från politikerhåll.

– Det är välkommet och på tiden, säger Paula Bieler (SD).

Likt justitieminister Morgan Johansson (S) gratulerar även Fredrik Lundh Sammeli (S), gruppledare och ordförande Socialförsäkringsutskottet Anders Danielsson till jobbet.

– Vi tycker att det är roligt att han har får ett sådant ärofullt uppdrag och jag tror att han kommer klara det bra.

På frågan om Danielssons avgång kan ha föranletts av den kritik han fått för att vara för politisk, säger Fredrik Lundh Sammeli att det enbart är vilda spekulationer.

– Jag tror att det är mer tillfället i sig än själva kritiken. Anders har varit en väldigt stark generaldirektör som stått upp för sin myndighet, men i en sådan utsatt position tror jag inte heller att man blir kvar för evigt.

"Klarar inte sitt arbete"

Paula Bieler, integrationspolitisk talesperson för SD, välkomnar beskedet om Anders Danielssons avgång och tycker att det är på tiden.

– Han är en av de generaldirektörer som visat sig ha en politisk agenda och inte bara velat utföra myndighetsuppdraget utan även styra det och det ska inte en tjänsteman göra.

På frågan om hon tror att det är just den kritiken som föranlett Danielssons avgång svarar Paula Bieler att hon tror att han i så fall skulle ha avgått tidigare.

– Samtidigt har han kanske insett att han inte klarar av sitt uppdrag och i stället för att ta ansvar och erkänna sitt misstag så byter han jobb. Kan man inte ta konsekvenserna av sitt handlade så ska man inte syssla med ett sådant arbete. Samma sak gäller för Dan Eliasson som vi hoppas strax ska följa efter.

Hur tycker du att Danielsson har skött sitt arbete?

– Det är svårt för en politisk aktivist att sköta Migrationsverkets uppgifter. Det har varit tydligt att han haft en politisk agenda som drivit honom i många frågor.

Även riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) välkomnar beskedet.

– Jag har tidigare sagt att Migrationsverkets passivitet att kontrollera ålder är en rättsskandal och att generaldirektören bör avgå.

"Inget dukat bord"

Moderaternas migrationspolitske talesperson Johan Forssell säger till Aftonbladet att Migrationsverket står inför jättestora utmaningar och att den nya generaldirektören därför kommer till allt annat än ett dukat bord.

– Anders Danielsson har inte haft någon lätt uppgift men han lyckades ändå med att ge tak över huvudet under den mest akuta fasen av flyktingkrisen. Samtidigt kan man konstatera att det finns fler området där problem fortfarande är olösta.

Johan Forssell hoppas därför att rekrytering av den nya generaldirektören sker inför öppen ridå.

– Detta är ett av de viktigaste jobben i Sverige just nu, därför är det viktigt att regeringen går efter kompetens och inte efter partibok i rekryteringsprocessen.

Även Forsell kritiserar Danielssons politiska framtoning.

– Men det främsta ansvaret för att det har kunnat fortgå faller på regeringen som inte lyckats styra sin myndighet.

Kom beskedet som en chock?

– Nej, han har suttit i nästan fem är, och det har varit en hektiskt tid. Men Röda korset kommer nog passa honom bättre då han kan ventilera sina åsikter mer öppet där.