Spelet om regeringsmakten

Åkesson: ”Vi kommer givetvis att ställa krav”

avLinnea Carlén

Foto: AGENDA/SVT

Stefan Löfvens (S) besked om att han inte självmant tänker avgå som statsminister om Alliansen är större än de rödgröna efter valet 2018 har fått stark kritik från Allianspartierna.

Löfven å sin sida menar att dess företrädare inte vill berätta om sitt regeringsalternativ och är otydliga med hur de tänker kring Sverigedemokraterna.

I kvällens SVT Agenda intervjuades Jimmie Åkesson (SD) om partiets roll och inflytande i svensk politik.

– Vi kommer givetvis att ställa krav om de borgerliga partierna vill ha regeringsmakten med vår hjälp, säger Åkesson.

Med omkring två år kvar till nästa val slog Stefan Löfven (S) i fredags fast att han inte tänker avgå frivilligt om Alliansen blir större, i en intervju med Svenska Dagbladet.

Det fick Allianspartiernas företrädare att reagera, däribland Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra som twittrade:
”Tydligt besked från Löfven: Vill sitta kvar som statsminister även om väljarna inte vill. Egna makten viktigare än svenska folkets, alltså.”

Löfven svarade med att ”de mumlar och hymlar” om hur de ser på och tänker bemöta Sverigedemokraterna efter valet.

– De berättar inte om sitt eget regeringsalternativ. De måste klargöra om de vill regera med SD. Då har vi en situation där jag inte tänker sitta kvar, sa Stefan Löfven i en intervju med Aftonbladet på lördagen.

Häromveckan skakades Liberalerna också av en intern kris och öppen strid sedan partiledare Jan Björklund gått ut och sagt att Stefan Löfven bör bjuda in Sverigedemokraterna till politiska samtal som förs över blockgränserna. Detta då en utestängning av partiet enligt Björklund ”skapar en onödig martyrställning för SD”.

Åkesson: Väntar på svar från Kinberg Batra

I SVT:s Agenda som sändes på söndagskvällen intervjuades partiledaren Jimmie Åkesson om Sverigedemokraternas roll i svensk politik.

Åkesson var då tydlig med att partiet kan hjälpa de borgerliga partierna att få regeringsmakten, men att stödet inte skulle vara villkorslöst. Han vill i nuläget inte specificera vad han kräver för att partiet ska stödja en Alliansregering efter nästa val.

– De konkreta kraven kommer vi att presentera när vi ser vårt och de andra partiernas valmanifest, säger Åkesson, som samtidigt meddelar att hans utgångspunkt och huvudalternativ fortfarande är ett regeringssamarbete mellan Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna.

– Jag ser det som det mest naturliga regeringsamarbetet, sen om vi sitter i regering eller inte är för mig ganska ointressant i det här läget. Det viktiga är vilket det politiska innehållet blir.

Enligt Jimmie Åkesson är själva anledningen till att denna diskussion nu förs att ingen tror att Alliansen kommer att få tillräckligt stort stöd för att kunna bilda en majoritetsregering eller särskilt stark koalitionsregering.

– Det svar jag tycker att Anna Kinberg Batra måste ge snart det är: föredrar hon att i det läget samarbeta med oss eller med Stefan Löfven. För det är de två val hon ställs inför, och hon har fortfarande inte gett något svar på den frågan, säger Åkesson i Agenda.

Jimmie Åkesson menar också att Allianspartierna under denna mandatperiod närmat sig Sverigedemokraterna politiskt, särskilt när det kommer till invandrings- och kriminalpolitiken. Mycket mer än när de borgerliga hade regeringsmakten.

– Det är en rad frågor där jag menar att vi någonstans närmar oss. Det är klart att det är en intressant utveckling.

ARTIKELN HANDLAR OM