Danmark testar medicinsk cannabis

Foto: Danmark vill testa medicinsk cannabis.
NYHETER

Om konventionella läkemedel inte hjälper ska läkare i Danmark ha rätt att skriva ut cannabis som medicin.

Det föreslår landets hälsominister Sophie Löhde, uppger tidningen Information.

Foto: Danmarks hälso- och äldreminister Sophie Löhde från Venstre.

I ett möte på tisdagen presenterade Danmarks hälsominister, Venstres Sophie Löhde, ett förslag om att införa medicinsk cannabis under en fyraårig prövoperiod. Det uppger tidningen Information på torsdagen.

Det finns en majoritet i det danska folketinget som är för försöket och enligt Information har danska Läkemedelsstyrelsen tagit in erfarenheter från Holland.

Ska dämpa smärta

För att få cannabis utskrivet, antingen i torr form eller som olja, krävs att inga andra konventionella läkemedel fungerar. Exempel på när cannabis kan användas som medicin är vid smärtlindring i samband med skleros och ryggmärgsskador samt vid cellgiftsbehandling.

1 500 patienter

Det finns dock flera praktiska frågor som behöver lösas av de danska politikerna. Det gäller bland annat hur försöket ska finansieras samt varifrån man ska importera cannabis. I Holland och Kanada finns företag som tillverkar cannabis för medicinskt bruk, enligt Information.

Enligt danska TV2 väntas cirka 1 500 patienter vara berättigade recept på medicinsk cannabis under försöket.

Fakta/Cannabis

Cannabis är samlingsnamnet för olika berusningsmedel som till exempel hasch, marijuana, hascholja och andra varianter som kommer från hampan – en växt som odlas runt om i världen.

Växten kallas Cannabis Sativa – ”sativa” kommer från latin och betyder planterad eller sådd. Cannibis Sativa-plantan är en tålig växt och trivs bäst i varma länder som till exempel Afghanistan, Libanon, Marocko, Colombia, Jamaica och USA.

Det finns olika läkemedel som innehåller produkter från cannabis, till exempel Sativex, Marinol, Dronabinol och medicinsk marijuana.

I de amerikanska delstaterna Colorado, Washington, Alaska, och Oregon är cannabis idag lagligt både ur medicinskt syfte och för privat bruk. 24 ytterligare stater tillåter visst medicinskt bruk.

Vissa länder tillåter privat bruk av cannabis. Bland annat Colombia, Ecuador, Holland, Peru, Portugal, Spanien och Uruguay. Mängden cannabis som en person får ha på sig varierar mellan olika länder.

Källa: droginformation.nu, Huffington Post, BBC

ARTIKELN HANDLAR OM

Danmark