Ohio

Vittne: Ihjälskjuten gorilla såg ut att försöka skydda pojke

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Gorillan Harambe, 17, sköts till döds efter att en treårig pojke trillat ner i hans inhägnad på ett zoo i USA.

Djurparken menar att beslutet räddade ett människoliv – men enligt ett vittne verkade gorillan snarare försöka skydda pojken.

En treårig pojke trillade i lördags ner i gorillornas inhägnad på Cincinnati zoo i den amerikanska delstaten Ohio. De två honorna kallades bort av djurskötare men den 180 kilo tunga hannen Harambe, 17, kastade sig ner i vallgraven och tog tag i pojken.

Omkring tio minuter senare sköts Harambe ihjäl av djurskötare.

Händelsen har väckt avsky bland många amerikaner. På måndagen hade 138 000 personer skrivit under ett upprop för att pojkens föräldrar ska ställas till svars för Harambes död, rapporterar bland andra NBC News.

Andra ifrågasätter djurparkens beslut att skjuta gorillan. Vittnet Kim O'Connor, som filmade händelsen, säger till NBC-kanalen WLWT att Harambe såg ut att försöka skydda pojken. I en del av videoklippet står gorillan på alla fyra över pojken medan besökare ovanför dem skriker i panik.

– Jag vet inte om det var skriken som gjorde det eller att det var så många som hängde ut över kanten, om han trodde att vi var på väg in, men sedan drog han pojken längre bort från den stora gruppen, säger Kim O'Connor till WLWT.

”Räddade barnets liv”

Även djurrättsorganisationen PETA menar att Harambe troligen försökte ta hand om pojken.

– Gorillor har visat att de kan vara beskyddande när det kommer till mindre levande varelser och reagera på samma sätt som människor skulle göra på ett barn i fara, säger Julia Gallucci, primatolog på PETA, enligt NBC News.

Enligt andra vittnen har gorillan dock kastat runt pojken – och djurparkens vd Thane Maynard försvarar beslutet att skjuta Harambe.

– Säkerhetsteamets snabba reaktion räddade barnets liv.

Han säger dock att Harambe aldrig skadade pojken.

– Barnet var inte under attack, men allt kan hända. Det var en livshotande situation.

Pojken mår bra

Thane Maynard säger även att det aldrig var aktuellt att försöka skjuta Harambe med bedövningsmedel.

– Bedövningsmedel har ingen effekt på flera minuter, och barnet var i överhängande fara. Dessutom hade pilen kunnat reta upp djuret och gjort situationen mycket värre, säger han enligt NBC och beklagar samtidigt förlusten av Harambe, som tillhörde en utrotningshotad art.

– Vi tar hand om utrotningshotade djur och vill inte hamna i en situation där de måste dödas. Harambe var en bra kille.

I ett uttalande på söndagen skriver den treårige pojkens familj att han mår bra och tackar djurparkspersonalen för ett ”snabbt agerande”.

”Vi förstår att det här var ett väldigt svårt beslut för dem och att de sörjer förlusten av sin gorilla”, skriver familjen enligt CNN.

ANNONS

50% rabatt på valfri produkt hos Yves Rocher! Ange kod: "NOW50" Gäller första produkten som läggs I varukorgen. Gäller ej rea eller set.

Extern länk från Yves Rocher SE

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ohio

Djur & natur