Ny mätning: Rubio får storstryk av Trump – på hemmaplan

avGustaf Tronarp

Tungt bakslag inför debatten i natt

Han är som en av få som kan utmana Donald Trump i kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat.

Men nu har Marco Rubrio åkt på en rejäl smäll.

Enligt en ny opinionsundersökning kommer senatorn förlora stort mot Trump – på sin egen hemmaplan.

Foto: AP
Inför nattens sammandrabbning visar en opinionsundersökning att Donald Trump leder över Marco Rubio, på Florida-senatorns hemmaplan.

På tisdag smäller det.

Då ska 13 delstater rösta fram sina kandidater i det amerikanska presidentvals-racet.

Men för senatorn Marco Rubio kommer det viktigaste avgörandet två veckor efter den så kallade supertisdagen. Då är det primärval i Florida.

Solskens-staten är inte bara Rubios hemmaplan. Det är också den första stora delstaten där vinnaren tar hem alla delegater. Dessutom brukar resultatet i Florida vara en säker temperaturmätare på läget i hela USA.

”Svårt att se hur han kan vinna”

Vid sidan av Ted Cruz beskrivs Maro Rubio som miljardären Donald Trumps huvudkonkurrent i striden om den republikanska nomineringen.

Enligt flera bedömare är det helt avgörande för Rubio att han vinner i Florida. Därför blev dagens opinionsundersökning från Quinnipiac University en riktig kalldusch för den 44-åringe senatorn.

I den mätningen får Trump stöd av 44 procent av de republikanska väljarna i delstaten. Motsvarande siffra för Rubio är 28 procent.

– Det är svårt att se hur senator Rubio kommer kunna vinna sitt partis nominering utan att vinna i sin hemstat, säger Peter A. Brown, ansvarig för undersökningen, till sajten Politico.

Slår tillbaka

Efter mätningen menar många att Marco Rubio bör ge upp och i stället stödja senator-kollegorna Ted Cruz eller John Kasich. De båda har större stöd i sina respektive hemstater, enligt de senaste opinionsundersökningarna.

Marco Rubio verkar dock inte alls inställd på att hoppa av. Hans team har gått till vildsint attack mot Quinnipac-mätningen.

”Media måste ta det lite lugnt. Undersökningen visar helt fel. Vi kommer att vinna Florida. Punkt”, twittrar Rubios rådgivare Todd Harris.

Det verkar helt klart upplagt för fajt när de republikanska kandidaterna drabbar samman i Houston i natt. Debatten startar 02:30, svensk tid, och Aftonbladet rapporterar direkt.

ARTIKELN HANDLAR OM