Belgien

Terroristen bodde i Sverige – så var hans okända liv

Av: 

Isabelle Nordström

Niklas Svahn

NYHETER

Den misstänkte terroristen Mohamed Belkaid, som dödades av belgisk polis i tisdags, kom till Sverige 2010.

Han gifte sig med en svensk kvinna – men försvann mystiskt tre år senare.

– Det känns lite småäckligt att man har druckit kaffe med och bott under samma tak som en terrorist, säger kvinnans son.

Mohamed Belkaid, 35, bodde tillsammans med sin fru i ett bostadsområde i Märsta norr om Stockholm under tiden i Sverige.

Han sköts ihjäl av polisen i Bryssel i tisdags och på fredagen bekräftade belgiska polisen att den döde var inblandad i terrorattacken i Paris i november förra året.

”Han var en ensamvarg”

Belkaid fick uppehållstillstånd 2011. Han studerade bland annat SFI (svenska för invandrare) och bodde i en lägenhet i Märsta i drygt tre år tillsammans med kvinnan och hennes i dag 27-årige son. När Aftonbladet visar den bild som belgisk polis haft på Belkaid för sonen är det ingen tvekan.

– Det är definitivt han, solklart, säger 27-åringen.

Kvinnan, sonen och Belkaid bodde tillsammans i trerumslägenheten i Märsta fram till 2013.

– Han var tillbakadragen, en ensamvarg. Han sa inte vidare mycket, satt mest bara och lyssnade, säger 27-åringen.

Enligt Skatteverket invandrade Belkaid till Sverige från Algeriet, hans hemland, 2010. Ungefär samtidigt gifte han sig med den nästan 15 år äldre svenska kvinnan. Enligt sonen ville Belkaid gifta sig med kvinnan i Algeriet.

– Det tyckte jag att han kunde sketglömma, säger sonen.

Det slutade med en borgerlig vigsel i Sverige.

Gav Koranen till bekanta

Kvinnan dog våren 2014, men då hade Belkaid redan försvunnit. De svenska myndigheterna vet inte var han tog vägen. Enligt folkbokföringen är han fortfarande skriven på adressen i Märsta.

När Belkaid försvann gav han ett exemplar av Koranen till sina bekanta, som trots det aldrig hade uppfattade honom som radikalt religiös.

Under vistelsen i Sverige begick Belkaid flera småbrott, som stölder och snatteri. Han satt även häktad en tid, berättar 27-åringen.

– Jag tyckte morsan skulle skilja sig. Hon var ju skitarg på honom på grund av det. Men hon trodde ju på honom hela tiden, att det inte var så allvarligt, säger 27-åringen.

– Han var inte precis en mönsterelev.

Bland annat dömdes Belkaid 2013 till dagsböter för brott mot knivlagen på Ikea Barkarby, norr om Stockholm.

Knivfyndet föregicks av ett bråk, där en småbarnspappa anklagade Belkaid för att ha stulit hans plånbok och bilnycklar. Fällkniven upptäcktes av väktare när Belkaid visiterades.

”Druckit kaffe med en terrorist”

Varför Belkaid försvann från Sverige vet varken 27-åringen eller vänner som Aftonbladet pratat med. Det förblev en gåta för dem – fram till polisens tillslag i Molenbeek i tisdags. Då dödades Belkaid i polisens räd. Han hittades med en kalasjnikov i famnen och en IS-flagga bredvid sig.

Under terrorattentaten i Paris där 130 människor dödades var Muhamed Belkaid inblandad men gick under falsk namn, Samir Bouzid. Ett falskt pass hittades med det namnet under utredningen. Han tros ha varit den nu gripne terroristen Salah Abdeslams medhjälpare.

– Ja, vad ska man säga. Jag vet inte hur jag ska uttrycka mig. Det känns lite småäckligt att man har druckit kaffe med och bott under samma tak som en terrorist, säger 27-åringen till Aftonbladet.

Bilder på Belkaid visar en till synes vanlig människa: leende på ett par styltor en sommardag med barnfamiljer omkring sig, han pratar i mobiltelefon vid Steninge slott och dricker kaffe i de centrala delarna av Sigtuna.

Har kallats på möte av Säpo

Det är ännu inte bekräftat officiellt att det är samma Belkaid som dödats i Belgien. Om en person som bara har svenskt uppehållstillstånd dör utomlands behöver det inte vara ett fall för myndigheten, uppger Utrikesdepartementets presstjänst.

Enligt Skatteverket finns inget som säger att Balkaid skulle vara död. Inte heller Säkerhetspolisen ville under fredagen kommentera fallet.

– Den information vi kan ha kommunicerar vi bara med de belgiska myndigheterna. Vi överlåter till de belgiska myndigheterna att fastställa identitet, säger Simon Bynert, på Säpos presstjänst.

Säpo vill inte bekräfta att de tagit kontakt med anhöriga till den misstänkte terroristen. Men den 27-årige styvsonen säger till Aftonbladet att han blivit uppringd av Säpo och ombetts att komma in på ett möte.

Efter att Mohamed Balkaid folkbokfördes i Sverige hade han ingen inkomst, enligt Skatteverket. Han har inga barn som svenska myndigheter känner till.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Belgien

ÄMNEN I ARTIKELN

Belgien

Algeriet