Sommar i P1 2016

Känslofylld Lagercrantz i stark svensk start

Av: 

Jens Peterson

David Lagercrantz.
David Lagercrantz.

NYHETER

Se här, en riktig berättare.

En författare som drar oss rakt in i smärta och osäkerhet. Ett känslostarkt ”Sommar i P1” om ett liv i skuggan.

I första hand i skuggan av fadern Olof Lagercrantz, poeten och publicisten som i många år var en av Sveriges dominerande smakdomare i kultureliten. Hans krav på människor gjorde intryck på sonen, och David Lagercrantz tar oss med direkt in i en livskris på 1990-talet. En depression utlöst av kritik från pappa.

Då var David Lagercrantz journalist. I dag är han framgångsrik författare, men även där i skuggan. I skuggan av Stieg Larsson när han skrev fortsättningen på ”Millennium”-trilogin. I skuggan av de han skrivit böcker om; Göran Kropp, Alan Turing, Zlatan Ibrahimovic.

Han säger att han ser sig själv bättre i andra.

Samarbetat med Zlatan beskriver han som lyckat för att de är så olika, att fotbollsstjärnan är som en förvrängd spegelbild. David Lagercrantz känner igen sig när Zlatan berättar hur han som ung sökte bekräftelse från fadern, hoppades förgäves att denne skulle komma på fotbollsträningarna,.

En längtan att bli sedd av sin far på samma sätt, bli godkänd.  Mindervärdeskomplex är ett återkommande tema. Och depression. Från barndomen finns förvirrade minnen där de som David uppfattade som fina gäster efteråt hånades av pappa Olof, medan de som barnet trodde var störiga alkoholister var faderns hyllade poeter.

Ett annat tonårsminne är när fadern möts av iskyla från ett par i Svenska akademien efter Harry Martinsons självmord 1978.

Ändå är det likheterna med pappa Olof som till sist slår honom. Säger att det blir för dystert och svart när han skriver om det som ligger honom nära. Ser Olof som en vålnad i sig själv, känner att han har samma krampaktiga artighet.

Lyhörda musikval, som Cat Stevens ömsinta ”Father and son”.

Jo, David Lagercrantz. Du har allvar och tyngd. En stark start på svenska ”Sommar i P1”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Lagercrantz: ’Trodde att jag skulle dö’

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar i P1 2016

David Lagercrantz

Sommar i P1

Zlatan Ibrahimovic