Inte många 18-åringar som hunnit lika mycket

Foto: Ahmad Khan Mahmoodzada.
NYHETER

Internationell filmstjärna vid tio års ålder och flykt över jorden för sitt liv.

Ahmad Khan Mahmoodzadas sommarprat saknar inte dramatik.

Vår berättare tar oss med på en resa som inleds i Afghanistans huvudstad Kabul och dagen då pappa rakar av sig skägget och det går upp för en gosse att talibanregimen har fallit.

Pappa som är analfabet och som sa att det kändes som att vara blind och såg till att barnen utbildade sig ordentligt.

Så kom då dagen då en kvinna dök upp på en lektion och frågade om han vill prova för en roll i en storfilm. Snart steg vår sommarpratare och hans pappa på ett plan till Kina för inspelning.

På premiären för "Flyga drake" i Dubai kom människor fram till tioåringen och gratulerade honom och amerikanska filmkritiker konstaterar att det är en av de bästa rollprestationerna ett barn någonsin har gjort.

Men när Mahmoodzada ringde hem till mamma fick han veta att folk hade ringt och sökt honom. Och det var bara början.

Rollfiguren tillhör folkgruppen hazarerna. Hans bästa vän i filmen är från den dominerande folkgruppen, pashtun.  Det har funnits en maktkamp mellan dessa grupper i århundraden.

I en scen blir pojken våldtagen i en gränd och kompisen växer upp och blir talibanledare. Detta leder till ursinne bland hazarer och ännu större ursinne bland talibaner.

Gossen och fadern blir kvar i Dubai i två innan de vågar åka hem. Men stämningen har inte lugnat ner sig. Mordhot på mordhot och till slut kan varken han eller syskon gå i skolan längre.

Ögonen tåras när denne numera 18-årige man berättar att han sa "Vi ses snart igen" till sin ledsna mamma och satte sig i en bil och åkte med en flyktingsmugglare.

Gränser passerades och efter elva dygn var han i Moskva och efter ytterligare strapatser i Sverige. Tre år senare kom först hans bror och sedan resten av familjen hit.

Tonåringar har av lätt insedda skäl i allmänhet inte samlat på sig särskilt mycket material för ett sommarprat. Men det är å andra inte heller alla som har hunnit med så mycket vid 18 års ålder som Ahmad Khan Mahmoodzada.

ARTIKELN HANDLAR OM