Polisen väntade flera dagar med undersökning

1 av 15
NYHETER

ARBOGA. Mordet och mordförsöket i sommarstugan inträffade i onsdags i förra veckan.

Men det var först en vecka senare som polisens tekniker, efter en grundlig brottsplatsundersökning, tog med sig vapen och ett trappräcke från huset.

– Jag kan inte kommentera det i nuläget men den tekniska undersökningen måste ju ske per omgående och vara förutsättningslös, säger Thomas Carlstedt, juridiskt ombud för den skadade kvinnan.

Utredningen av sommarstugemordet i Arboga går i dag in på sitt tionde dygn. Det var i onsdags förra veckan som en man och hans hustru blev utsatt för dödligt våld i sin sommarstuga utanför Arboga. Mannen avled av sina skador och hustrun skadades svårt.

Polisen misstänkte först kvinnan för mordet på maken och hon anhölls av en åklagare, skäligen misstänkt för mord.

– Hon opererades på torsdagen och det var först på fredagen man kunde hålla ett första förhör med henne. Hon kunde då detaljerat återge händelseförloppet, säger advokat Thomas Carlstedt, som då blev förordnad som hennes försvarare.

Inte längre misstänkt

Efter helgen, på måndagen, avfördes kvinnan som misstänkt efter ett andra förhör. Carlstedt blev då i stället hennes målsägarbiträde.

– Hon mår inte bra. Förutom att ha blivit utsatt för detta fruktansvärda brott samt dessutom varit misstänkt för mordet på sin man så är hon väldigt rädd. Hon känner sig hotad och har fortfarande polisbevakning på sjukhuset, säger Thomas Carlstedt.

Polisen riktade därefter sitt intresse mot en annan person i 40-årsåldern med nära kopplingar till paret. Enligt uppgifter till lokala medier var det ”bara en tidsfråga” innan ett gripande skulle ske.

Det blev dock inget gripande och polisen meddelade under fredagen att man ”inte har någon misstänkt” i ärendet.

Genomsökte platsen

Under helgen, efter det första förhöret med hustrun till den mördade mannen, sökte polisen genom tomten och sommarstugan, bland annat med hundpatruller. Men det dröjde ända till på onsdagen, alltså en vecka efter mordet, innan polisens kriminaltekniker genomförde grundligare undersökningar av brottsplatsen. De fortsatte sedan under torsdagen, då man bland annat beslagtog några vapen, en gevärspipa och delar av ett trappräcke.

Under onsdagen var teknikerna på plats i fyra timmar och dagen därpå i omkring sju timmar.

En granne till sommarhuset bekräftar uppgifterna.

– Jag såg inte teknikerna förrän flera dagar efter att det hade hänt, säger hon.

Thomas Carlstedt vill i nuläget inte recensera eller kommentera polisens arbete.

– Men man måste ju gå in helt förutsättningslöst i en mordutredning. Den måste dessutom inledas per omgående. Det måste gå blixtsnabbt, säger han.  

Vad tycker du om att man väntade så länge?

– Jag har ju inte tillgång till förundersökningen men om det visar sig att det ligger till på det här sättet kan man väl påstå att undersökningarna är något som borde ha skett tidigare. Och om det leder till att man inte lyckas gripa en misstänkt mördare, då kan man med fog kritisera utredarna.

Advokat Thomas Carlstedt är emellertid optimist när det gäller den uppmärksammade mordutredningen.

– Vår förhoppning är naturligtvis att de får ett genombrott och jag vet att de jobbar hårt med mycket folk.

Man drunknade i närheten

Vid Hjälmarens strand i direkt anslutning till sommarstugan utanför Arboga inträffade det en drunkningsolycka för ett drygt år sedan. I olyckan omkom en man med kopplingar till både paret och den person i 40-årsåldern som mordutredarna i veckan uppges ha intresserat sig för.

Efter olyckan inleddes en förundersökning som sedermera lades ner.

Expressen kunde i går avslöja att någon överklagat nedläggandet av den utredningen.

– Jag känner till olyckan och kopplingen till min klient men att det skulle ha något med mordet att göra? Då pratar vi om riktiga långskott, säger Thomas Carlstedt.

Aftonbladet har sökt polis och åklagaren i ärendet för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM