Presidentvalet i USA 2016

Trump: Ställ in valet och utse mig till vinnare

Av: 

Linnea Järkstig

NYHETER

Hillary Clinton blir USA:s nästa president enligt opinionsmätningarna.

Men nu vill Trump att valet ska ”ställas in” och att han utses till vinnare.

– Vi borde ställa in valet och ge det till Trump, eller hur? säger han.

12 dagar före det amerikanska valet gör den republikanske presidentkandidaten Donald Trump ett nytt uppmärksammat utspel. På ett kampanjmöte i Toledo, Ohio, frågar han sina supportrar varför man inte bara ”ställer in valet” och utser honom till vinnare, rapporterar CNN.

– Jag tänker för mig själv just nu, varför ställer vi inte bara in valet och ger det (valsegern) till Trump? säger presidentkandidaten på torsdagen till en jublande publik.

Trump: ”Hennes politik är dålig”

– Varför har vi ens ett val? Vad har vi det för? Hennes (Clintons) politik är ju så dålig, fortsätter han inför den applåderande publiken.

Donald Trumps utspel kommer efter att han upprepande gånger gjort uttalanden om att ”valet är riggat”, att ”medierna ljuger” och varnat supportrar för att Vita huset kan tas ifrån honom på grund av röstbedrägeri.

Därefter fortsatte han mötet med en ny attack mot Clinton, den här gången genom att anklaga henne för att ha ”låg energi”. Han frågade dessutom publiken om vem av Hillary Clinton eller Jeb Bush – hans tidigare motståndare i primärvalen – som har ”lägst energi”.

– Hillary, svarade de flesta i publiken, rapporterar CNN.

Trump har tidigare gått till attack mot både Bush och Clinton genom att säga att de är ”dåliga ledare” och har ”låg energi”. Han har dessutom sagt att Clinton inte har styrkan som krävs för att bli president.

LÄS OCKSÅ

Nej, flest röster vinner INTE – så funkar presidentvalet i USA

Opinionsundersökningar: Clinton leder

Det här är inte första gången som Trump framför kritik till valprocessen. I den tredje och sista debatten mellan presidentkandidaterna ställdes Trump mot väggen – kommer han att acceptera valresultatet även om han förlorar?

– Jag kommer att titta på det när det sker. Jag bestämmer inte det nu. Media är så dåliga. De är oärliga. De förgiftar människors hjärnor, svarade Trump och fortsatte med att säga att ”han får se hur han gör när tiden är inne”.

Något som mötte massiv kritik världen över och fick Trump att tvärvända under ett kampanjmöte i Delaware.

– Jag lovar och svär att helt acceptera resultatet i detta stora och historiska presidentval, sa han och gjorde sedan en paus innan han fortsatte:

– Om jag vinner.

Opinionsundersökningar fortsätter att visa att Hillary Clinton mest troligt kommer att bli landets president efter valet den 8 november, skriver CNN.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenskarna: Därför hejar vi på Trump

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Hillary Clinton

Donald Trump

CNN

Trumps USA

USA