49 döda i masskjutning på nattklubb i Orlando

Av: Ebba Thornéus, Gustaf Tronarp, Oskar Forsberg, Max Sommerstein, Sandra Molliver

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen: Vi klassar det som ett terrordåd

1 av 16

49 människor dog och 53 skadades vid en skottlossning på en nattklubb i Orlando under söndagen.

FBI klassar det inträffade som ett terrordåd och enligt Reuters har IS tagit på sig dådet.

Gärningsmannen – 29-årige Omar Saddiqui Mateen – dödades i samband med händelsen. Han ska ha svurit trohet till terrorgruppen precis innan dådet.

Tipsa | Aftonbladet

Kraftig skottlossning hördes från en gayklubb i Orlando i den amerikanska delstaten Florida vid 08 i morse, svensk tid.

En gärningsman hade då började skjuta inne på klubben, som hade över 300 gäster.

”Skytten öppnade eld vid 2:00 am. Människorna på dansgolvet och vid baren kastade sig ned på golvet och några av oss som var i närheten av baren lyckades ta oss ut via gården och bara sprang”, skriver ett vittne på klubbens Facebooksida.

Tog flera personer som gisslan

Dramat tog sin början när det kom ett nödsamtal inifrån klubben. En polisman ryckte ut, och blev beskjuten av gärningsmannen. Därefter gick angriparen in på klubben och tog flera personer som gisslan. Ett polis- och räddningpådrag larmades till lokalen. Gärningsmannen var beväpnad med en automatkarbin av modell AR-15, en pistol och någon form av sprängladdning.

– Vi fick samtal från personer inne på toaletter och andra rum inne på klubben och tog beslut om att gå in, säger polischef John Mina på presskonferensen.

49 döda och 53 skadade

Elva poliser deltog vid skjutningen, en Swat-styrka och personal från FBI kom även till platsen. En av poliserna träffades av en kula som tog i kevlarhjälmen.

Först efter drygt fyra timmar hade polisen fått kontroll över situationen. 49 personer hade då mist livet och 53 skadats. Även gärningsmannen hade dödats. På bilder från platsen syns hur skadade människor låg på gatan och kördes till sjukhus i polisens pickup-bilar. FBI utreder det inträffade som ett terrordåd.

– Myndigheterna utreder om detta är ett fall av inhemsk eller internationell terrorism och om skytten var ensam eller inte, sa Danny Banks från FBI på en presskonferens under dagen.

Utretts av FBI tidigare

Senare kom beskedet att gärningsmannen identifierats som 29-årige Omar Saddiqui Mateen. Mateen är född i New York och amerikansk medborgare, men föräldrarna är från Afghanistan. Vid dådet bodde han i Port St. Lucie i Florida, vilket ligger cirka 16 mil från nattklubben Pulse där dådet utfördes. Mateen ska ha ett ickekriminellt förflutet men är känd hos FBI sedan tidigare då han förhörts vid två tillfällen. Detta då han bland annat ska ha diskuterat möjliga kopplingar till terrorister med sina arbetskollegor. Utredningarna lades dock ned och det ska inte ha funnits något som tydde på att Mateen planerade en attack. Han var heller inte med på någon terrorlista eller övervakades av FBI.

Händelsen beskrivs som den värsta masskjutningen i USA:s historia och flera rutinerade poliser i SWAT-teamet har fått professionell hjälp efter insatsen.

Har kopplingar till islamistisk terrorism

– Några var rejält uppskakade. Det räckte med att se in i ögonen på dem som varit på plats för att förstå allting. De har jobbat i insatsstyrkan i över 20 år men aldrig varit med om något värre, säger John Mina vid Orlandopolisen.

På en presskonferensen uppmanade polisen alla som har information om det inträffade att höra av sig.

– Detta kommer att ha en bestående effekt på samhället och människorna här, men vi måste stå starka ihop, säger John Mina.

Lokala, statliga och federala myndigheter har kopplats in i utredningen av händelsen. Enligt Ron Harper på FBI, finns det uppgifter om att gärningsmannen har kopplingar till islamistisk terrorism.

Ringde 911 - svor trohet till IS

– Vi har information som tyder på att den här individen har dragningar åt den ideologin, men vi kan inte säga något definitivt i nuläget, säger han, enligt AFP.

Det är i nuläget inte känt om Mateen är knuten till någon organisation, eller om han verkade ensam. IS har tagit på sig dådet via sin officiella propagandakanal, rapporterar Reuters.

Enligt Orlando-polisen ska Mateen strax innan dådet ha ringt 911 och svurit trohet till IS och refererat till gärningsmännen som utförde bombningarna under Boston Marathon 2013. Mateen ska även ha köpt två vapen bara dagar innan dådet.

Enligt vittnen på plats ska minst 40 skott ha avlossats. För AP beskriver vittnet Fatriana Evans, som var utanför klubben när skottlossningen inträffade, hur det lät:

– Det var som fyrverkerier - pang, pang, pang - och sen rusade alla iväg.

”Trodde att skotten tillhörde musiken”

Kenneth Melendez, som var på klubben med sina vänner, varav fyra sköts, berättar för Orlando Sentinel att händelsen var ”som på film” och att de först trodde att skotten tillhörde musiken.

– Det här är något du bara ser i filmer och som man aldrig tror ska hända en själv. När vi insåg att det verkligen hände började jag springa. Någon blödde från armen och jag tänkte hela tiden "händer detta verkligen på riktigt”, säger Melendez till tidningen.

Under dagen har flera sjukhus i närområdet gått ut på sociala medier och bett människor komma in och lämna blod.

Skjutningen är den andra på kort tid i Orlando. I fredags sköts 22-åriga Christina Grimmie, som medverkat i tv-programmet ”The Voice” till döds när hon skrev autografer efter en konsert.

Enligt polisen finns inget tecken på samband mellan händelserna.

Publicerad: