16-årig vansinnesförare på rymmen: Väldigt farlig

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: POLISEN
16-åringen tankade en stulen bil. Användes som bevis inför domen som föll i april.

Den 16-årige vansinnesföraren rymde från ungdomshemmet i Värmland i lördags.

Nu misstänks han ha tagit sig till Stockholm och begått nya brott.

– Han är väldigt brottsaktiv och väldigt farlig, säger Anders Jacobsson vid polisen i Järfälla.

Han tas in på ungdomshem gång efter annan men lyckas ständigt att rymma.

Den 16-årige pojken från västra Stockholm är efterlyst i hela landet efter lördagens rymning från ett ungdomshem utanför värmländska Forshaga, vilket NWT först rapporterade om.

Strax efter rymningen stals en bil i Forshaga och polisen tror att ynglingen använt den för att ta sig till Stockholm.

Anders Jacobsson är operativt verksamhetsansvarig för lokalpolisområde Järfälla och har följt 16-åringens framfart på brottets bana.

– Han är väldigt brottsaktiv och väldigt farlig. Framför allt när det gäller hans bilkörning. Där har han inga hämningar, säger Anders Jacobsson.

Vansinnesfärd på E4

Så sent som i april dömdes rymlingen till ungdomsvård för bland annat grov vårdslöshet i trafik, grov stöld, grovt häleri samt flera fall av olovlig körning. Brotten ägde rum juni-november 2015 och innefattar en vansinnesfärd med en stulen Lexus på E4 i augusti. När det gick som snabbast körde 16-åringen i 229 km/h.

Aftonbladet kan visa polisens egna film – först publicerad på NWT – från färden som delvis gick mot färdriktning. Vid ett tillfälle fick en polis köra ned i diket för att inte krocka med vansinnesföraren.

– Han utsätter sig själv och allmänheten för livsfara när han kör bil. Och i det senare skedet utsätter han kollegorna som ska gripa honom för fara för han kör ju på dem om han får chansen, säger Jacobsson.

Riktar in sig på lyxbilar

Enligt polisen är 16-åringen en van biltjuv med en utarbetad brottsplan. Han riktar vanligtvis in sig på bilar av lyxigare modeller. Bland de stulna bilarna finns modeller från tillverkare som Porsche, Mercedes, och BMW, enligt domen som föll i april.

Polisen misstänker att han slog till igen under natten mot tisdag när en Audi Q5 stals i Vällingby i västra Stockholm.

– Det är hans modus. Inbrott i bostad, tillgrepp av nycklar och sedan har man stuckit med bilen. Med stor sannolikhet är det han som utfört det. Vi arbetar med allmän spaning efter honom. Vi kan inte leta aktivt om vi inte vet var vi ska leta, säger han.

Hur agerar ni när han kör så fort?

– Då avbryter vi jakterna direkt. Vi kan inte följa efter. Man måste ta honom när han står stilla. Det har hänt att han provocerat poliser, kört fram med en Porsche och pekat finger. Han vill bli jagad, säger Anders Jacobsson.

”Kör tids nog ihjäl sig själv eller någon annan”

I flera års tid har 16-åringen avvikit från olika ungdomshem han placerats i. En tidigare rymning från det värmländska hemmet, i maj, blev starten på en vansinnesfärd genom Mellansverige som Aftonbladet tidigare skrivit om.

Anders Jacobsson vill se en striktare lagstiftning för att kunna fånga upp ynglingar som 16-åringen.

– Som lagstiftningen ser ut spelar det ingen roll vilken typ av brott han gjort, det är sekundärt. Han åker tillbaka till hemmet, är där i fyra dagar och kör på igen. Det är absurt att det fortgår och att Sverige i dag inte har förmågan att ta hand om honom. Det är en katastrof för att vi vet att han tids nog kommer att köra ihjäl sig själv eller någon som råkar befinna sig på fel plats vid fel tillfälle, säger Jacobsson.

Publicerad: