72-årig kvinna har blivit mamma – för första gången

Foto: Daljinder Kaur, 72, och hennes make Mohinder Singh Gill, 79, tillsammans med barnet Arman Singh.
NYHETER

En indisk kvinna i 70-årsåldern har fött sitt första barn, det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Gud har hört våra böner. Nu känns mitt liv komplett, säger den nyblivna mamman.

Pensionärsparet Daljinder Kaur, 72, och hennes make Mohinder Singh Gill, 79, har varit gifta i 47 år. Men det var först härom veckan som paret fick sitt första barn, en son, efter att ha genomgått en två år lång IVF-behandling.

– Gud har hört våra böner. Nu känns mitt liv komplett, säger mamman Daljinder till AFP.

Daljinder Kaur säger att hon är lite osäker på sin ålder men tror att hon är runt 70 år. Enligt fertilitetskliniken är hon dock 72 år, vilket – om uppgifterna stämmer – göra henne till världens äldsta mamma.

Kliniken: ”Försökte först undvika fallet”

På kliniken var man först skeptisk till att ge paret IVF-behandling – men när tester visade att Daljinder skulle kunna bära ett barn gav man det en chans.

– Jag försökte först att undvika fallet eftersom hon var väldigt svag, men sedan visade medicinska tester normala värden och att hon skulle kunna bära barnet, säger Anurag Bishnoi, som driver kliniken.

Det här är klinikens andra fall där en kvinna får barn i 70-årsåldern. 2006 fick 70-åriga Rajo Devi en liten dotter.

Skulle inte tillåtas i Sverige

Ingen IVF-klinik i Sverige skulle godkänna en behandling av en så gammal kvinna.

– I Sverige rekommenderar vi att man inte ska vara äldre än 45 år när det gäller donerade ägg, säger Anna Karin Lind, medicinsk chef vid IVF Sverige, till Sveriges Radio.

Hon är dessutom skeptisk till förfarandet sett ur barnets perspektiv.

– Det är tragiskt att man har behandlat en så pass gammal kvinna ur ett barnperspektiv. Man måste kunna ta hand och leka med sitt barn. Inte bara när barnet är litet, utan man måste även kunna ta hand om en tonåring senare, säger Anna Karin Lind.

Parets son är nu knappt en månad gammalt och har fått namnet Arman Singh.

– Jag tar hand om barnet själv, jag känner mig fylld av energi. Och min man är väldigt omhändertagande och hjälper mig så mycket han kan, säger Daljinder till AFP.

Det sociala trycket i Indien att skaffa barn gör att det inte är helt ovanligt att äldre kvinnor föder barn. IVF-behandlingar är dessutom billiga.

ARTIKELN HANDLAR OM

Indien