”Det är som i Sovjetunionen”

Åsa Romson avgår. Fridolin blir med största sannolikhet kvar.

Det gör företrädare för MP inom Stockholms stad rasande.

– Gustav Fridolin är anledningen till partiets katastrof. Det är som i Sovjetunionen. Det är ett korrupt val, säger Rebwar Hassan, ombud från Stockholm.

Åsa Romson har själv konstaterat att hennes förtroende som språkrör och även statsråd är förbrukat. Hon avgår från båda posterna.

– Det hade varit roligt att fortsätta, och det är alltid hårt att känna när man inte är behövd, sa en tårögd Åsa Romson under sitt avskedstal på Miljöpartiets kongress i Karlstad.

”Det är som i Sovjet”

På fredagseftermiddagen ska nya språkrör väljas. Allt talar för att Gustav Fridolin väljs tillsammans med Isabella Lövin, eftersom det inte finns några givna motkandidater.

Men att Fridolin blir kvar får företrädare för det tunga Stockholmsdistriktet inom MP att gå i taket.

Rabwar Hassan, ombud från Stockholm, är mycket kritisk till hur språkrörsvalprocessen går till.

– Kongressordföranden säger att det finns andra kandidater men vi fick inte höra deras namn. Det borde finnas möjlighet för andra än Fridolin och Lövin att presentera sig. Det är som i Sovjetunionen. Det är ett korrupt val.

Att inte båda språkrören avgår ser Hassan som ett problem.

– Gustav Fridolin är anledningen till partiets katastrof. Blir han vald så kommer det bli svårt för Miljöpartiet att återfå förtroendet hos svenska folket. Vi kommer gå ner till bottennivå, till två procent, säger han.

”Andra vågar inte ställa upp”

Men han har ju starkast stöd i partiet, enligt valberedningen?

– Fridolin har fixat ett gäng omkring sig under många år. Hela gänget är beroende av honom. Därför vågar inte andra kandidater i kretsen ställa upp mot honom. Det är många ombud från Stockholm som inte vill ha Fridolin.

Vem vill du ha istället?

– Carl Schlyter. Det finns många som vill ha honom, säger Rabwar Hassan.

Även Mariana Moreira Duarte, sammankallande för Stockholms stad, är kritisk till att Fridolin omväljs.

– Jag är väldigt, väldigt kritisk till det. Men som det ser ut nu finns det ingen annat alternativ, säger hon till Dagens Industri.

Stockholms stad är den största delegationen på MP:s kongress med 28 ombud och 8 ersättare.

Publisert:

LÄS VIDARE