Här är lillprinsens första galna dygn i livet

avLinnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Lugn och ro är knappast ord som kännetecknar den nyfödde lillprinsens första dygn i livet.

Klockan 20.28 på onsdagskvällen kom han till jorden – och redan i morgon torsdag blir det vittnesbekräftelse, konselj då kungen informerar om hans namn och titel och salutering med 21 skott på flera platser i Sverige.

20.28

Sent på onsdagskvällen, den 2 mars, föder prinsessan Victoria kronprinsparets andra barn på Karolinska sjukhuset i Solna. Den lille pojken väger 3 655 gram och är 52 centimeter lång.

21.37

Hovet skickar ut ett pressmeddelande om att prins Daniel ska hålla en pressträff klockan 22.30 på sjukhuset.

22.39

Några minuter efter utsatt tid, bara dryga två timmar efter födseln, möter pappa prins Daniel ett 50-tal journalister i Rydbergska rummet, för dagen smyckat med stora buketter av vita liljor.

23.24

Morbrodern prins Carl Philip dyker upp vid Karolinska sjukhuset och hälsar på lillprinsen och kronprinsparet.

– Så klart det känns underbart, sa han efter besöket till Aftonbladet.

Cirka 00.00

Strax innan midnatt publicerar prinsessan Madeleine ett inlägg på sin officiella Facebook-sida. Hon taggar sig på Karolinska sjukhuset och grattar storasyster och prins Daniel:
”Grattis till min syster Victoria och Daniel för födelsen av deras son! Han föddes i dag klockan 20.28 här i Stockholm, och jag är så glad att vara här!".

11.15

Konselj på Slottet då vi får veta namnet på det senaste kungliga tillskottet. Vid konseljen, som är ett regeringssammanträde under statschefens ordförandeskap, informerar kungen om namn, tilltalsnamn samt titel. Medverkar gör även statsminister Stefan Löfven (S), talman Urban Ahlin (S), riksmarsalk Svante Lindqvist och överhovmästarinna Kirstine von Blixen-Finecke, som också genomför en så kallad vittnesbekräftelse.

Som kronprinsessan Victorias andra barn tar lillprinsen plats tre i successionsordningen, efter mamma Victoria och storasyster Estelle.

12.00

Prick klockan 12 är det traditionsenlig salutering om 21 skott. Det sker på fem orter i landet: Skeppsholmens salutstation i Stockholm samt salutstationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

12.15

Därefter följer Te Deum, en tacksägelsegudstjänst, i Slottskyrkan på Slottet med anledning av prinsens födelse. Inbjudna är den närmaste familjen, representanter för riksdag och regering och övriga officiella Sverige.

13.00–16.00

Under några timmar på eftermiddagen kan allmänheten framföra sina gratulationer till kronprinsessan Victoria och prins Daniel i skriftlig form. Gratulationslistor kommer att finnas i Rikssalen på Kungliga slottet för den som vill lämna sin hälsning.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM