7 sanna – och helt osanna – fakta om skottdagen

Av: Nathalie Mark

Publicerad:
Uppdaterad:

Att navigera i skrönorna kring skottdagen är långt i från enkelt. Vi hjälper dig att hitta rätt i mytdjungeln.

1. Ja, detta är varför vi har en skottdag vart fjärde år. Hade vi inte lagt in denna dag skulle alla årstider inom loppet av 100 år ha förskjutits nästan en månad.

Faksimil: Facebook

2. Det sägs att det inom europeisk tradition faktiskt ska ha varit tillåtet för kvinnor att fria till män under hela skottåret. På de brittiska öarna fanns dessutom fram till 1800-talet en oskriven lag att om en man avvisade ett frieri under skottåret var han tvungen att ge denne en kyss, ett silkeslinne och ett par handskar. Det kan alltså bli en ganska god affär!

Faksimil: Twitter

Bild: @charlottegustav

3. Statsminister Olof Palme sköts till döds den 28 februari 1986. Men hade han blivit skjuten några timmar senare hade det blivit den 1 mars. 1986 var nämligen inget skottår, även om det är en kusligt lämplig beskrivning för just det året.

Faksimil: Twitter

Bild: @tobbestrom

4. Till 1999 låg skottdagen i både Finland och Sverige faktiskt den 24 februari men sedan år 2000 infaller den 29 februari. Anledningen till att dagen hamnade i just februari (i stället för på sommaren eller kanske slutet på året som känns mer rimligt) är att i den gamla romerska kalendern började året med månaden mars. Skottdagen låg då precis vid romarnas nyår.

Faksimil: Twitter

Bild: @torek

5. Om detta skulle kunna tolkas som ett något modernt frieri – så ja! Om inte, well vad håller kvinnor från att göra detta alla dagar om året?

Faksimil: Twitter

Bild: @dremmafrans

6. De flesta som fyller år på skottdagen firar sin födelsedag varje år, som alla andra. Det vanligaste är att fira antingen den 28 februari eller den 1 mars – men det är ju såklart fritt fram att fira när man vill!

Faksimil: Twitter

7. I dag infaller skottdagen på en måndag och enligt en uträkning ökar Sveriges BNP med drygt tio miljarder kronor tack var det. Och har du månadslön så arbetar du faktiskt helt gratis i dag – är du däremot timanställd har du ju möjlighet att dra in en extra arbetsdag under 2016. Om man däremot slår ut alla arbetsdagar under ett år så varierar det kraftigt från år till år och det kan inte sägas att just skottdagen påverkar nämnvärt.

Faksimil: Twitter

Bild: @leffesture

Publicerad: