Frankrike

Polisen: Sluta lägga upp bilder på era barn

Av: 

Marielle Theander Olsson

Fransk polis uppmanar föräldrar att tänka sig för innan de lägger upp bilder av sina barn på Facebook.
Fransk polis uppmanar föräldrar att tänka sig för innan de lägger upp bilder av sina barn på Facebook.

NYHETER

Nu är det slut på selfies med barnen – i alla fall om du bor i Frankrike. Fransk polis uppmanar nämligen föräldrar att sluta lägga upp bilder av sina barn på Facebook.

Polisen i Frankrike gick i förra veckan ut med en särskild uppmaning på sin Facebooksida. I inlägget ber man franska föräldrar att tänka efter en extra gång innan de lägger upp bilder på sina barn på internet.

”Ni kan alla vara stolta mammor och pappor till era fantastiska barn, men var försiktiga. Vi vill påminna er om att det inte är riskfritt att lägga upp bilder av era barn på Facebook” , skriver franska polisen i inlägget.

En regional avdelning i den franska poliskåren går ännu längre och uppmanar föräldrar att helt sluta lägga upp bilder på sina barn. Anledningen är att bilderna anses hota barnens privatliv och säkerhet. Franska myndigheter varnar för att bilderna kan spridas till sexualförbrytare och för att exponeringen kan leda till sociala och psykiska problem senare i livet.

Föräldrar kan bli stämda

Varningen kom som ett svar på en internetkampanj där användare uppmuntrades att lägga upp bilder på sig själva och sina barn. Men publiceringen innebär inte bara risker för barnen. Föräldrar kan i framtiden komma att bli stämda för att ha kränkt sina barns integritet. Det säger Éric Delcroix, expert på internetlagstiftning, till Le Figaro. Enligt fransk lag kan en person som publicerar och sprider bilder på en annan person utan dennes medgivande, dömas till upp till ett års fängelse och böter på 45 000 euro, över 420 000 svenska kronor. Denna lag gäller även föräldrar som har lagt upp bilder på sina barn.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Frankrike

Polismyndigheten

Facebook