”IS bombmästare” ska vara andra självmordsbombaren på Zaventem

avNiklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 50

Terroristen Najim Laachraoui är nära kopplad till dådet i Paris och har pekats ut som ”IS europeiska bombmästare”.

Nu är 24-åringen identifierad som den andra självmordsbombaren på flygplatsen.

Foto: AFP

Tre män fångades av övervakningskamerorna på Zaventem-flygplatsen när de rullade in bagagevagnar lastade med bombväskor. Två av dem detonerade sina bomber.

Tidigare under onsdagen identifierades Ibrahim El Bakraoui, 29, som en av självmordsbombarna. Belgiska åklagare berättade under onsdagen att 29-åringens ”testmente” också hittats.

Ibrahim El Bakraoui ska, enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, ha gripits i Turkiet i juni 2015. Turkiska myndigheter ska ha deporterat honom till Nederländerna och även varnat belgiska myndigheter för att han ”deltagit i strider utomlands”, rapporterar AFP.

Pekas ut som IS ”bombmästare”

Nu är även den andre självmordsbombaren identifierad – som Najim Laachraoui, 24.

Laachroui har nära koppling till terrordåden i Paris. 24-åringens dna har hittats på de självmordsbombbälten som användes när IS-terrorister slog till på flera olika platser i den franska huvudstaden.

Najim Laachraoui ska dessutom ha haft telefonkontakt med de terrorister som utförde en massaker i konsertlokalen Bataclan innan de sprängde sina bombbälten. Han ska dessutom ha hyrt den bil som tog den nu gripne Salah Abdeslam från Paris till Belgien natten efter terrordåden i Paris.

24-åringen har beskrivits som terrorsekten IS ”europeiska bombmästare” och befaras ha startat flera bombfabriker efter att han återvänt till Europa efter att ha deltagit i terrorträning i Syrien 2013.

Han har varit internationellt efterlyst för sina terrorkopplingar sedan mars 2014.

Trots det tros Najim Laachraoui ha varit en viktig kugge i planeringen av först terrordåden i Paris och nu alltså även attentaten i Bryssel.

En terrorist på fri fot

Laachrouis samröre med Salah Abdeslam ska inletts i september 2015, månaderna innan Parisdåden. 24-åringen hämtades då av Salah Abdeslam i Ungern. De båda stoppades då när de färdades i en Mercedes i Österrike men visade upp falska belgiska identitetshandlingar i namnet Soufiane Kayal, släpptes och kunde senare genomföra terrordåden.

Fortfarande jagas den tredje terroristen som skulle slå till mot flygplatsen – mannen den mörka hatten. På onsdagskvällen fanns fortfarande inga uppgifter om vem han är eller att han ska ha hittats.

LÄS MER: Terrorattackerna i Bryssel – detta har hänt.

Mer om terrorattackerna i Bryssel

LARMET: Det finns IS-tränade terrorister i Sverige

TERRORISTERNA BAKOM DÅDEN: Dödade, jagade, gripna

WOLFGANG HANSSON: Frestande att gå i IS fälla

AVSLÖJAT: Desperata orden i terroristens testamente

DETTA HAR HÄNT: 31 döda i tre terrordåd

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM