Brandlarm på planet minuter före kraschen

1 av 26

avGustaf Tronarp, Sebastian Hagberg

NYHETER

Bara minuter före kraschen utlöstes rökdetektorerna på det försvunna Egyptair-planet.

Det rapporterar CNN med hänvisning till flygdata.

Uppgifterna bekräftas av den franska haverikommissionen.

Klockan 02.28 på torsdagsmorgonen, strax efter att Egyptair 804 kommit in i egyptiskt luftrum, gjorde planet flera kraftiga svängar och föll hastigt 7 000 meter.

Samtidigt försvann planet från radarn.

Bara några minuter före det utlöstes brandlarmet i planet, skriver CNN. Tv-kanalen har tagit del av en skärmdump som visar flygdata från flygkommunikationssystemet ACARS, som används för att skicka meddelanden mellan flygplan och markstationer.

För tidigt för slutsatser

På lördagsförmiddagen bekräftade den franska haverikommissionen att rök upptäckts på flera ställen ombord på planet innan kontakten bröts.

En talesperson för kommissionen varnar dock för att läsa in för mycket i dessa uppgifter.

– Det är alltför tidigt att tolka den här informationen och dra slutsatser om vad som kan ha orsakat olyckan, säger talespersonen till AFP.

Hittade vrakdelar i Medelhavet

Tidigare under fredagen hittades vrakdelar och kvarlevor från människor i Medelhavet, 290 kilometer norr om Alexandria.

”Egyptiska fartyg som deltagit i sökandet efter det försvunna flygplanet har hittat vrakdelar och personliga tillhörigheter från passagerarna”, skrev brigadgeneralen Mohammad Samir i ett uttalande på Facebook tidigare i dag.

Oklart varför det kraschade

Vad som orsakade kraschen är ännu inte klarlagt. Planet lyfte från Charles de Gaulle i Paris, en flygplats som är känd för sin rigorösa säkerhet. Även flygplanstypen, Airbus 320, är känd för att vara ett mycket säkert plan.

Enligt tidningen Le Figaro granskar franska myndigheter personal som arbetar på Charles de Gaulle.

– Vi är inte säkra på något, men händelsen har utlöst ett antal utredningar, säger en anonym tjänsteman vid flygplatsen till tidningen.

– Utredarna kommer utan tvekan att vara intresserade av markpersonalen. Det gäller att säkerställa att det inte finns personer med riskprofil bland de anställda, säger tjänstemannen vidare.

Kraschade planet MS804 – detta har hänt

ARTIKELN HANDLAR OM