Anmälan: Barn dog efter akutens Alvedonråd
Uppdaterad 2016-03-16 | Publicerad 2016-02-10
En åttaårig pojke dog efter att hans blindtarm sprack.
Mamman hade tidigare pratat två gånger med Västerås barnakut. Båda gångerna fick hon rådet – ge en Alvedon.
Detta enligt en anonym anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
– Det är ett fruktansvärt mejl att läsa och vi försöker att komma vidare men får inget napp, säger chefläkaren Per Weitz.
Det var den 27 januari som den anonyma anmälan kom in till IVO. En mamma skriver att hon ringt in till barnakuten på Västmanlands sjukhus i Västerås och fått prata med en sköterska. Mamman säger att hennes åttaårige son har väldigt ont i nedersta delen av magen.
Då rekommenderas hon att ge barnet 500 milligram Alvedon vilket hon också gör. Men smärtan på barnet går inte över och hon ringer tillbaka en halvtimme senare och säger att något är fel.
Hon får då, trots barnets smärtor, beskedet att ge honom ytterligare en Alvedon och att försöka få honom att somna.
”Är väldigt allvarligt”
Efter 40 minuter somnar sonen. Men han dör. Blindtarmen spricker och bakterierna kommer ut i buken.
Detta skrivs alltså i IVO-anmälan som gjorts anonymt via tillsyndsmyndighetens upplysningstjänst.
– Stämmer det som anmälaren beskriver så är det väldig allvarligt, säger Björn Gustavsson, enhetschef för region mitt vid IVO.
Han fick anmälan vidarebefordrad till sig på grund av allvarlighetsgraden i det som skrevs. Gustavsson berättar att en sjuksköterska som rutin inte släpper ett ärende på det här viset om barn har ont i magen.
– Det är ett livshotande tillstånd men du kan överleva om blindtarmen har spruckit. De borde ju åtminstone bett mamman att ta sig till vårdcentralen.
– Det är en djupt tragisk händelse och inget som man önskar någon förälder, säger Björn Gustavsson.
Kan inte anmäla sig själv
Men eftersom anmälan är anonym och pojken inte har inkommit till Västerås sjukhus har barnkliniken inte kunnat göra en Lex Maria-anmälan mot sig själv.
Chefläkaren Per Weitz menar att chefen för barnkliniken, Peter Jotorp, borde känna till händelsen – vilket han inte gör.
– Vi utgår från att detta är sant, det är arbetshypotesen i det hela. Det skulle vara nödvändigt att komma i kontakt med personen som har skrivit detta, säger Per Weitz.
”Ett fruktansvärt mejl”
Om en sjuksköterska sagt detta till mamman är situationen mycket allvarlig, enligt Weitz. Men barnet kan också ha dött utan sjukhusets vetskap. Familjeläkarjouren kopplas in och konstaterar dödsfallet i hemmet i sådana här fall och då måste man per automatik göra en rättsmedicinsk obduktion. Sedan får polisen ta över.
– Det är nödvändigtvis inte så att barnakuten får reda på detta, säger chefläkaren.
Samtidigt är det inte säkert att barnet varit inskrivet hos landstinget utan vårdats privat.
– Det är ett fruktansvärt mejl att läsa och vi försöker att komma vidare men får inget napp, säger Per Weitz.