Skandalerna kring Swedbank

Swedbanks vd sparkas – får fallskärm värd 19,5 miljoner

Av: 

Victor Stenquist

Jonathan Jeppsson

NYHETER

Swedbanks vd Michael Wolf får sparken. Bankens styrelse har tagit initiativ till förändringen för att de vill ta banken till ”nästa nivå”.

– Wolf är inte rätt person för nästa steg. Det finns brister i hur vd:n har agerat, sa styrelseordföranden Anders Sundström vid förmiddagens presskonferens.

Sundström bekräftade också att de kritiserade fastighetsaffärerna spelat in, men inte var huvudskälet till att Wolf fick gå.

Med omedelbar verkan kommer Michael Wolf, 52, att lämna posten som vd och koncernchef, uppgav Swedbank i ett pressmeddelande tidigt på tisdagsmorgonen.

Senare hölls en telefonpresskonferens, där Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström fick frågor om Wolfs avgång hade med Finansinspektionens utredning av flera höga Swedbank-chefers fastighetsaffärer att göra:

– Angående kopplingen till Finansinspektionens granskning – självklart så spelar andra saker in: Hur vi lyckats kommunicera ett antal frågor, hur vi har levt efter ett regelverk, det har också betydelse. Men det har spelat en underordnad roll, säger Anders Sundström.

– Det finns klara brister i tillämpningen av regelverken.

Till DN säger Lennart Anderberg, ordförande i Sparbanksgruppen som är storägare i Swedbank, att det finns en koppling mellan att Wolf lämnar och de kritiserade fastighetsaffärerna:

– Jag kopplar det som skett med Michael Wolf till det som kommunicerats runt fastighetsaffärerna. Det kan vara den utlösande faktorn, säger Lennart Anderberg till DN.

Ägarna sätter samman styrelsen

Anders Sundström fick också frågor om styrelsens insyn i fastighetsaffärerna och om de hade kunnat stoppa dem.

– Inte i det läget, vi gjorde ingen annan bedömning än Michael Wolf, men det är han som är ansvarig för de operativa frågorna. Sen trängde vi in i det och fattade ett nytt beslut.

– I slutändan så är styrelsen ansvarig för att det regelverk som finns följs, säger Anders Sundström.

Han hänvisar frågor om sin egen framtid i banken till ägarna.

– Det är ägarna som sätter samman styrelsen. Och jag känner att jag har ägarnas förtroende, säger Anders Sundström.

Fastighetsaffärerna avslöjades först av Dagens Industri och handlade om att höga Swedbankchefer byggt upp en privat fastighetskoncern och dessutom gjort affärer med bankens kunder.

”Till nästa nivå”

Wolf kommer under uppsägningstiden på 12 månader att behålla 75 procent av sin lön. Sedan tillkommer ytterligare avgångsvederlag på 12 månader med 75 procent av lönen. Då Michael Wolf haft en årslön på 13 miljoner kronor kan han alltså räkna med att inkassera 9,75 miljoner kronor under två år, totalt 19,5 miljoner, såvida han inte erhåller ett nytt arbete.

För den stora allmänheten blev Michael Wolf ett känt namn för sitt förhållande med tv-profilen Kristin Kaspersen, 46. I oktober i fjol uppgav Kristin Kaspersen på Instagram att paret gått skilda vägar.

Rekrytering pågår

Arbetet har nu inletts för att rekrytera en ny vd till Swedbank. Under tiden har Birgitte Bonnesen utsetts till tillförordnad vd. Hon kommer dessutom att arbeta vidare som chef för Swedbanks svenska bankverksamhet.

Aftonbladet söker Michael Wolf.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

SE OCKSÅ

Swedbanks vd får sparken

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Skandalerna kring Swedbank

ÄMNEN I ARTIKELN

Skandalerna kring Swedbank

Michael Wolf

Swedbank