Skärper säkerheten i vallokalerna – efter Trumps uttalanden

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Oron växer för att beväpnade Trump-supportrar kan hota säkerheten

1 av 3

NEW YORK. Donald Trump har uppmanat sina supportrar att ”övervaka” valet för att upptäcka röstfusk. 

Nu vidtar flera delstater in extra säkerhetsåtgärder – för att se till att ingen blir hotad eller tvingad att rösta i vallokalerna.

Inför valdagen den 8 november blir retoriken i den amerikanska valrörelsen alltmer upptrissad.

Den republikanska presidentkandidaten Donald Trump är hårt pressad av anklagelser om sexövergrepp och opinionsundersökningar som visar att rivalen Hillary Clintons försprång ökar. Miljardärens mottack har bestått av upprepade anklagelser om att valet är riggat.

Sätter in extrapersonal

Tidigare i veckan uppmanade Donald Trump sina supportrar att åka runt till vallokaler för att ”övervaka” att valet går rätt till. Under den avslutande debatten i Las Vegas vägrade han svara på frågan om han kommer acceptera en eventuell förlust.

Detta har lett till en rädsla för oroligheter och våld under valdagen.

Nu skärper flera delstaterna säkerheten i vallokalerna. Syftet är att förhindra att väljare blir hotade eller på annat sätt tvingade att rösta. I Arizona och North Carolina ska röstmottagarna specialutbildas i att upptäcka misstänkt beteende. I Pennsylvania kommer personal från åklagarkammaren att stationeras ut i vallokalerna.

– De kommer att få mobiler så att de kan ha direktkontakt med distriktåklagaren i Philadelphia. Den som går över gränsen kommer direkt att tas omhand av myndigheterna, säger Tim Dowling, som arbetar med valet i delstaten, till Reuters.

– På grund av retoriken vill vi vara på den säkra sidan.

Trumps utspel har fått många väljare att höra av sig till valmyndigheterna.

– Väljarna ringer in och frågar om valet är riggat. Vi försöker förklara för dem hur systemet fungerar. Det är praktiskt taget omöjligt att rigga valet, säger Amber McReynolds, valansvarig i Denver, Colorado.

”Aldrig sett den här nivån av oro”

Något som ytterligare ökar oron är det faktum att det är tillåtet att bära vapen i vallokalerna i de flesta delstater.

Historiskt har detta varit en icke-fråga. Men nu rapporterar Washington Post att valarbetare för första gången någonsin tvingas kalkylera med risken att beväpnade personer kommer ta sig till vallokalerna för att hota med, eller till och med begå, våldsamheter.

Bakgrunden är Trumps budskap om att valet skulle vara riggat, i kombination med hans vapenvänliga retorik. Tidigare har fastighetsmogulen bland annat uttalat sig om att vapenförespråkare skulle ”ta saken i egna händer” om Clinton blir vald.

– Vi har aldrig sett den här nivån av oro så här långt bort från valdagen. Valarbetare runtom i landet tränas för att hantera situationer där vapen är inblandade, säger Erika Soto Lamb, talesperson för vapenkontroll-organisationen Everytown for gun safety till Washington Post.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM