Känd nazist bakom videokonfrontation

avChristoffer Nilsson

NYHETER

I en uppmärksammad film har tre män pekats ut som misstänkta gärningsmän i våldtäktsfallet på Gotland.

Filmen visar hur en man konfronterar de tre männen på öppen gata.

Mannen som konfronterar gruppen är en välkänd nazist, skriver Helagotland.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om filmen som skildrar en konfrontation på öppen gata i Visby.

En man filmar hur han går fram emot en grupp av tre yngre män.

De svarar jakande på en fråga om de varit hos polisen.

Männen pekas ut som tre av de totalt fem personer som är misstänkta för en gruppvåldtäkt på Gotland i början av oktober.

– Ni är ena jävla avskum. Lämna det här jävla landet, era smutsiga djur, säger mannen till de tre männen enligt filmklippet.

Släpptes efter bevisbrist

Enligt åklagaren fanns det inte tillräckligt stark bevisning för att begära männen häktade och de släpptes därför den 5 oktober. De är dock fortfarande misstänkta i utredningen.

Filmen har publicerats av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, och har nu över 205 000 visningar på Youtube.

Enligt Helagotland är mannen som konfronterar gruppen en välkänd nazist.

Han har varit en ledande gestalt i nazistiska rörelser i Mellansverige och har flera domar på sig, skriver Helagotland.

Han har bland annat dömts för flera fall av misshandel samt hot mot tjänsteman då han hotat skjuta poliser. Han ska tidigare ha intervjuats i Gotlands allehanda och då uttryckt sina planer om att starta en lokalavdelning för en nazistisk rörelse.

Helagotland har förgäves sökt mannen och hänvisar till en intervju han gjort med Radio Nordfront där han ska bekräfta att han nu är medlem i Nordiska motståndsrörelsen.

– Jag är aktiv partimedlem. För många är jag nog ett bekant ansikte. Jag har varit aktiv länge, föll lite mellan stolarna ett par år. Sedan tog jag mig i kragen, gjorde min plikt och sökte till Nordiska motståndsrörelsen vid årsskiftet, säger han i intervjun enligt Helagotland.

Hätsk stämning

Att de misstänkta släpptes fria och inte häktades har lett till en hätsk stämning på ön. En stor del av debatten har kretsat kring att de utpekade ska ha invandrarbakgrund.

Kvällen männen släpptes utbröt protester på ön och följande helg demonstrerade nazistiska NMR.

Samtidigt har personer inom rättsväsendet samt personer kopplade till en manifestation mot rasism och sexism nu på söndag mottagit hot.

”Mörka krafter som hon inte står bakom”

Kvinnan som ska ha blivit utsatt för gruppvåldtäkten har via sitt målsägandebiträde uttryckt sitt missnöje kring efterspelet.

– ”Jag känner mig som en utomstående betraktare”, säger hon till mig. Det är inte fokus på henne och gärningen längre. Det har tagit ett steg till och satt i gång mörka krafter som hon inte står bakom. Och hon är rädd att det här ska dra i väg ännu mer, har målsägandebiträdet Staffan Fredriksson sagt till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM