Tio miljarder årligen till välfärden

avAnette Holmqvist, Victor Stenquist

Regeringen och V överens om vårbudget

Regeringen har kommit överens med Vänsterpartiet om en vårbudget – med extra satsningar på kommuner och landsting.

Välfärden får nu ett tillskott på tio miljarder om året till mer personal och en utvecklad verksamhet.

– Det är den största satsningen på välfärden på 2000-talet, säger Jonas Sjöstedt (V).

Foto: TT
Fridolin, Löfven och Andersson på presskonferensen där de presenterar vårbudgeten.

Klockan halv fem i dag håller Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Gustav Fridolin presskonferens om budgeten. En uppgörelse har slutits med Vänsterpartiet, som dock inte deltar på den kommande dragningen.

S, MP och V skriver dock gemensamt om uppgörelsen i en debattartikel i Aftonbladet, som undertecknats av Löfven, Fridolin och Sjöstedt. De framhåller att regeringen och V under förra året satsade tio miljarder på välfärden, men att det inte är tillräckligt och att man nu fortsätter att satsa på välfärden. Och därmed permanentas nu statsbidragen.

"Ökad kvalitet och fler anställda"

"Regeringen och Vänsterpartiet kommer att fortsätta att prioritera att anställa fler i välfärden. En fungerande välfärd är viktig för alla, inte minst för kvinnor, som fortfarande ofta får ta huvudansvaret för barn och hem. Fler anställda innebär också bättre arbetsvillkor för de som arbetar inom välfärden. Därför kommer vi redan i höst att lägga förslag om att permanent investera tio miljarder kronor per år för ökad kvalitet och fler anställda i välfärden" skriver Löfven, Fridolin och Sjöstedt.

Trion framhåller att påslaget kommer att ge kommuner och landsting långsiktiga planeringförutsättningar så att de kan fastanställa personal och utveckla välfärden. 

Tuffa förhandlingar

Jonas Sjöstedt framhåller att de extra årliga pengarna är en stor framgång för V.

– Det har varit tuffa förhandlingar. De här pengarna fanns inte på bordet när vi började, säger han.

Enligt V:s beräkningar ska de extra pengarna räcka till 23 000 nya jobb, däribland undersköterskor, förskollärare och socialsekreterare.

Att satsningen bekostas av skatt på finanssektorn, en "bankskatt", är vänsterpolitik i verkligheten, menar Sjöstedt.

– Det är pengar från bankdirektörer till förskolebarn.

Men också från regeringshåll har man flera gånger under våren pekat ut välfärden som ett mycket viktigt område att satsa på. Inte minst statsminister Stefan Löfven själv, som framhållit vikten av en utvecklad välfärd i samband med att han blåste till strid för den svenska modellen.

ARTIKELN HANDLAR OM