Rysslands upptrappning

USA:s superplan i Norge: ”Jagar ubåtar”

Av: 

Martin Mederyd Hårdh

NYHETER

Uppgifter: USA kan ta över bevakningen

Ett toppmodernt amerikanskt övervakningsflygplan har landat i norra Norge – enligt norska medieuppgifter för att hjälpa till att jaga ryska ubåtar.

De få norska plan som finns tros vara för dåliga för att hitta dem.

Det är rena rama spökjakten, svarar den ryska ambassaden i Oslo.

Det toppmoderna amerikanska Poseidon-planet P-8 har landat i norska Andøya för att tanka två gånger den senaste veckan. Men enligt den norska försvarsmakten rör det sig bara om övningar.

– Flyget har diplomatiskt godkännande för att landa på Andøya, säger Brynjar Stordal vid försvarets högkvarter till Andøyposten.

Men norska medieuppgifter säger något helt annat – att planet är på plats för att backa upp den norska övervakningen på havet.

Kapten: Vi mötte en ubåt

För tre dagar sedan uppgav en sjökapten att han varit nära att krocka med en ubåt i Vestfjorden. Ett norskt Orion-plan flög dit och sökte i fem timmar utan resultat.

– Vi hade varit ute några timmar och så träffade vi på en båt mitt ute i Vestfjorden. Den kom in på vår ena sida i ganska hög fart, med kursen rakt emot oss. Vi tog en undanmanöver och kom undan den, säger kaptenen till TV2.

Försvaret konstaterade då att planets sensorer inte är bra nog för att upptäcka ryska ubåtar av den senaste modellen. Enligt den vänsterorienterade tidningen Klassekampen kan det nu sluta med att USA tar över havsbevakningen helt och hållet.

Bara ett norskt plan

De amerikanska Poseidon-planen är utrustade för maritim och elektronisk övervakning och kan också bestyckas med missiler och sjunkbomber.

Enligt den norska försvarssajten Aldrimer.no har Norge bara ett övervakningsplan i bruk.

Norska politiker har länge förhandlat om hur övervakningen ska gå till och flera partier är överens om att man bör köpa in fler Poseidon-plan, men ännu har ingen överenskommelse nåtts.

När amerikanska representanter besökte flottbaser i norra Norge i somras sa de att det kan bli aktuellt med flera plan än Norge är villiga att köpa.

Ryssland: Finns inga bevis

Den ryska ambassaden i Oslo kallar vittnesmålen om ubåtar för ”Ghostbusters” och en ”spökjakt”.

– Någon såg något någonstans. Inga bevis, inga bilder, men alla är säkra på att det var en rysk ubåt. Vad gör dem så säkra, säger den ryska pressattachén Maxim Gurov till TV2.

ANNONS

Hur mycket betalar du i el? Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så överlägsen är Rysslands armé

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands upptrappning