SMHI skärper varningar för snöväder

1 av 4
NYHETER

Det kommer att snöa rejält under helgen.

SMHI har nu utfärdat klass 2-varningar för östra Götaland där det kan komma uppemot tre decimeter snö det kommande dygnet.

– Det kan bli riktigt besvärligt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Det är Kalmar, Jönköpings och Östergötlands län som omfattas av klass 2-varningen för stora nederbördsmängder. Från natten fram till och med söndag kväll kan det komma 15-25 cm snö, lokalt uppemot 30 cm, skriver SMHI.

Klass 2-varningar utfärdas när väderutvecklingen kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

– Främst är det på vägarna det kan bli riktigt besvärligt. Ligger temperaturen nära noll så kan snön också bli väldigt tung vilket kan störa el- och teleförsörjning. Det kommer blåsa ganska mycket också så det är inte optimalt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

SMHI: ”Var försiktig”

SMHI varnar även för omfattande snöfall i Värmland och Västergötland under de närmaste timmarna. Väster om Vänern kan det komma mellan 5-10 centimeter snö, lokalt så mycket som 20 centimeter. Blåsten gör att kulingvarning råder för flera farvatten runt södra Sverige.

– Åk inte ut om du inte behöver det och åker du ut var försiktigt och ta längre tid på dig än planerat, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI, till Aftonbladet.

Snövädret kommer enligt SMHI hålla i sig hela helgen och sedan fortsätta in på nästa vecka, med ett litet avbrott för måndag. Dessutom kommer det även nästa vecka vara en hel del minusgrader.

– Det blir mer vinterväder nu, säger hon.

”Har varit besvärligt”

Trafikläget var stökigt på flera håll i landet under natten mot lördagen. Två personer omkom i en singelolycka med en personbil utanför Norrtälje strax före midnatt som tros vara halkrelaterad, och mellan Sundsvall och Härnösand stod uppemot 40 långtradare på rad och blockerade trafiken, rapporterar Sundsvalls Tidning. Enligt polisen var det mycket halt på vägarna i området.

– Det har varit hur besvärligt som helst, säger Börje Öhman, presstalesperson på polisen Västernorrland, till tidningen.

 PLUS:  Vädrets makter

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder