Fest när stolt parad tågade genom Stockholm

avJulia Wågenberg

Polisen avlägsnade 27 personer

1 av 3

Ett stolt festtåg gick parad genom Stockholm på lördagen.

Den följdes av hundratusentals åskådare och Stefan Löfven deltog för första gången i rollen som statsminister.

– Det är så mycket glädje, sa han.

Årets prideparad i Stockholm inleddes vid klockan 13 på lördagen vid Kungsholmstorg. Omkring tre timmar och 4,3 km senare gick täten i mål vid Östermalms IP, där pridefestivalen i veckan pågått. Tåget hade då passerat genom centrala Stockholm och utmed paradvägen stod det tätt med åskådare.

– Jag hoppas Stockholms gator och torg ska fyllas av mängder med människor, sa Christian Valtersson, ordförande för Stockholm Pride, om sina förväntningar inför paraden.

Han fick rätt. Upp emot 45 000 personer deltog, enligt en uppskattning gjord av Stockholm Pride, och utmed paradvägen följde hundratusentals åskådare festen.

Partiledare tågade

Myndigheter, organisationer och alla riksdagspartier – förutom Sverigedemokraterna – deltog.

Förra året var Stefan Löfven (S) bortrest, men i år tågade han för första gången i egenskap av statsminister.

– Det är så mycket glädje, jag har det väldigt bra, sa han medan han trampade i takt till musiken.

KD-ledare debuterade

Ebba Bush Thor blev historisk när hon som första partiledare för Kristdemokraterna deltog i en prideparad. Hon kände sig välkommen, berättade hon.

– Det gör jag, inte minst av de som stor utmed vägen. Det är varmt men otroligt glädjerikt. Jag lämnade politikerkostymen hemma, säger Ebba Bush Thor, för dagen klädd i rosa, luftig dress.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och Moderatledaren Anna Kinberg Batra gick också paraden.

Högerextrem grupp i aktion

Vid Östermalmsgatan intill Stureparken uppstod vid 16-tiden ett mindre tumult när en grupp, bestående av omkring 15 män, försökte bryta sig in i paraden. Polisen motade bort dem.

– De framförde ett budskap som deltagarna inte uppskattade. Vi avlägsnade tio personer därifrån. Det blev ett visst tumult, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

Enligt Expressen var det personer i den högerextrema gruppen Nordens ungdom som försökte störa paraden.

– Paraden kunde genomföras som tänkt, det får vi anse vara bra. Vi har avlägsnat totalt 27 personer för olika typer av ordningsstörningar, säger Lars Byström.

”Viktigare än någonsin att festa”

Priderörelsen växte fram ur Stonewall-upploppet i New York 1969. Protesterna då syftade till att ge homosexuella rätt att finnas till.

– Det är exakt samma värden att stå upp för i dag. Det är viktigare än någonsin att festa och ta plats för att visa att homofober och rasister inte får vinna, säger Christian Valtersson.

"Ökad acceptans"

Vilken betydelse har priderörelsen år 2016?

– Vi ser en ökad acceptans i samhället, framför allt mot homosexuella. Men det finns andra i HBTQ-rörelsen som har svårare att ta plats och synas, queera, rasifierade och transpersoner till exempel. En ökad oro i omvärlden gör också att det är otroligt viktigt att sluta upp. Det gäller utvecklingen i Ryssland och länder i Mellanöstern och Afrika framför allt, säger Valtersson.

Historiskt om priderörelsen

  Priderörelsen växte fram efter att polisen i juni i New York 1969 utförde en razzia mot gaybaren Stonewall. Det resulterade i upplopp och protester mot polisen och andra myndigheters trakasserier riktade mot homosexuella. Liknande aktioner följde på andra platser i USA.

  Ett år efter händelsen hölls den första prideparaden och den upprepades sedan en årligen i USA och Europa. Symbolen för homosexuell solidaritet, regnbågsflaggan, skapades 1978 av konstnären Gilbert Baker.

Rörelsen var politiskt och har allmänt setts som viktig för att öka acceptansen för avvikelser från den heterosexuella normen.

  Den första pridedemonstrationen i Sverige arrangerades i Örebro 1971. Sedan 1998 har Föreningen Stockholm Pride årligen arrangerat festivalen Stockholm Pride. Liknande pridefirande äger rum i ett 15-tal svenska städer. Firandet avslutas ofta med en parad. Ordet pride betyder stolthet på engelska.

Källa: Levande historia, Nationalencyklopedin.

ARTIKELN HANDLAR OM