Svenska Ritas familj på flykt efter jordbävningarna i Indonesien: ”De är i panik”

avPetter J Larsson

NYHETER

20 000 personer har lämnat sina hem efter söndagens indonesiska jordskalv.

Svenska Rita Björnberg, 34, följer dramat i frustration – efter att familjen på ön Lombok fått fly sina rasade hus.

– De är i panik, de sitter på berget utan mat tills det är säkert att komma ner igen, säger hon.

Minst 91 personer har bekräftats döda och över 200 har skadats allvarligt efter söndagens jordbävningar i Indonesien, skriver AFP. Hårdast drabbades turistön Lombok, som ligger i kärnan för skalvet med magnituden 6,9, där minst 72 personer har dött. I området har även en tsunamivarning utfärdats.

Lombokfödda Rita Björnberg, 34, följer dramatiken från Stockholm. Hela hennes familj bor kvar på ön och har fastnat i kaoset där 3 000 hem har skadats och över 1 000 turister kommer att evakueras under måndagen.

– De sitter högt uppe på ett berg för att kunna vara i säkerhet om det kommer en riktig tsunami, säger hon.

– De är i panik, de vet inte vad de kan göra, det enda de kan göra är att sitta och vänta tills området är säkert att gå tillbaka till. Det är kaos i trafiken, alla stannar överallt, det är så mycket folk i rörelse.

1 av 9 | Foto: Fitri Rima.
Ritas kusin Fitri Rima tältar på ett berg i väntan på att det ska bli säkert att ta sig ner igen.

Mamman flydde i panik

Enligt Independent har 20 000 personer i området tvingats till temporära boenden. Ritas samtliga familjemedlemmars hem har förstörts. Hennes mamma hann precis fly från sitt hus vid stranden innan det rasade ihop.

– Hon fick bara panik och körde iväg, för hon kände igen det här och visste att det inte skulle sluta, men hon sa att det var värre än tidigare skalv, säger Rita.

– Först kände hon att det skakade lite så hon sprang ut för hon har varit med om detta tidigare, sedan tog det tre sekunder innan det stora skaket kom. Hon hann inte ta med sig någonting, men hon gick tillbaka efter mobilen.

– Huset är helt sönder. Som hon beskrev det så ramlade halva taket ner och väggarna sprack. Åttio procent av huset måste renoveras, trodde hon.

Kaos i trafiken

Rita Björnberg.

Trots detta finns det fortfarande många hus som drabbats ännu värre.

– Om man jämför med andra hus så är de jämnade med marken. En kompis visade en video på hans villa som är helt totalförstörd – väggarna står inte kvar längre.

På grund av tsunamivarningen uppmanar myndigheter boende på Lombok att ta sig till höga höjder – vilket försatt trafiken i kaos.

– Min mamma fastnade i trafiken i två timmar och det tog ytterligare timmar innan hon fick plats i ett tält uppe på sluttningen.

Kompisens barn dog

Ett av gårdagens dödsoffer var Ritas kompis barn. Rita, som bott i Sverige sedan 2009, känner sig maktlös. Att skicka pengar skulle inte hjälpa familjen just nu.

– De har pengar men det finns ingenstans att handla för allting är stängt, det finns ingen ström och det är svårt med vatten, säger hon.

Pappan, som inte lever med mamman längre, flydde till Java-regionen.

– Det tog ganska lång tid för honom att få plats på båten för det är kaos, det är så många som vill komma med. Att flyga var omöjligt – alla biljetter tog slut direkt.

Man har uppmätt uppemot 120 efterskalv och ingen tillåts lämna de höga höjderna och återgå till sina hem förrän det bedöms som säkert.

– Det första stora skalvet var en katastrof, och sedan dess har det bara fortsatt att skaka.

Hur funkar jordskalvsskalan? 01:36
ARTIKELN HANDLAR OM

Indonesien

Lombok