Ryanair-personal i strejk: Svenskarna tvingas bila hem från Rom

avMikaela Somnell

Ryanairs kabinpersonal strejkar på flera flygplatser runtom i Europa och många svenskar är strandsatta på olika flygplatser.

Adam Hinsch, Erik Andersson, Arvid Ekdahl och Josefine Närenborn tvingas nu bila hem till Göteborg.

– Det är ingen som är på bra humör. Det har inte varit våldsamt men det är ingen bra stämning direkt, säger Adam Hinsch.

Ryanairpersonal strejkar på flera flygplatser runtom i Europa och många svenskar är strandsatta på olika destinationer.

Adam Hinsch, 20, har varit på semester i Rom med flickvännen Josefine Närenborn, 24, och vännerna Arvid Ekdahl, 20 och Erik Andersson, 20.

Imorse skulle de ha flugit hem till Göteborg med Ryanair. Istället möttes de av strejkande kabinpersonal och tvingades inse att det inte blir en bekväm flygresa hem till Sverige idag.

– Vi stod och väntade på flyget länge vid gaten och sen stod det på en display att det var inställt. Sen sa personalen att de bara bytt gate. Då körde de oss istället till bagageutrymmet och ingen fattade någonting. Vi frågade personalen vad som hände men ingen ville hjälpa oss, säger Adam.

1 av 3 | Foto: PRIVATBILD

”Personalen stod och rökte i solen”

– Vi gick ut från flygplatsen och då såg vi all Ryanair-personal stå och röka i solen och då fattade vi att det var strejk.

Adam och hans vänner började leta nya flygbiljetter men hittade inga biljetter till ett rimligt pris. Nu blir det en två dagars bilresa genom Europa istället.

– Vi tänker ta en hyrbil upp till Göteborg, så vi kommer köra två dagar.

Adam säger att det känns jobbigt att behöva köra hem till Sverige och att de är oroliga över att kanske inte få ekonomisk kompensation.

– Det känns jäkligt segt. Speciellt när man gått upp så tidigt på morgonen för att hinna med det här flyget. Det är klart att det svider i plånboken och sinnet.

100 000 resenärer påverkade

Adam och hans gäng är inte ensamma om att drabbas av Ryanairs strejk. Även i Bergamo sitter svenskar på väg till Göteborg strandade.

Kabinpersonal baserade i Spanien, Belgien och Frankrike går idag ut i en två dagars gemensam strejk som enligt The Independent är den största i Ryanairs historia. Detta gör att flygbolaget tvingas ställa in totalt 600 flighter under onsdagen och torsdagen vilket påverkar 100 000 resenärer.

Ett dussintals flighter har tidigare tvingats ställas in den senaste tiden på grund av en rad strejker av piloter anställda i Irland. Den senaste strejken ägde rum i tisdags.

Den strejkande personalen har en lista med 34 punkter där de kräver förändring. Det handlar om allt från att få mer regelbundna arbetstider till en att få ”mer skäliga löner”.

Ryanair har via sin Twitter publicerat flera meddelanden om strejkerna där de bland annat kallar dem ”onödiga”.