Regn och rusk väntar i helgen

avJenny Rydberg

NYHETER

Efter en sommar med rekordvärme väntar nu den sista helgen på semestern för många.

Men den som hoppas på sol och bad lär bli besviken. I helgen väntar nämligen blåst, åska och regn.

– Det blir en riktigt ostadig lördag i hela landet, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

Rekordvärmen och det soliga vädret har snabbt bytts ut mot ruskväder och stormbyar. För de som nu påbörjar sin sista semesterhelg för den här sommaren så ser det ut att bli en helg inomhus, åtminstone om man vill hålla sig undan regn och vind.

Ett lågtryck, som har orsakat stormvindar i Västra Götaland, har dragit in över Sverige under fredagen och det rör sig nu norrut.

– Under lördagen har lågtrycket passerat längs de norra fjälltrakterna och det kommer beröra norra och mellersta Norrland, med en hel del skurar och ganska mycket moln under lördagsförmiddagen, säger Mikael Sjöstrand.

Vilka är dina bästa och värsta sommarminnen? Chatta med oss:

”Kan vara en hel del åska”

– I söder är ett nytt lågtryck på väg in under lördagsmorgonen och det blir en hel del regn längst västkusten under lördagsmorgonen. Lågtrycket rör sig efterhand in över Götaland och under kvällen kommer regnet beröra delar av Svealand. Det kan också vara en hel del åska när lågtrycket drar in, så det blir en riktigt ostadig lördag i hela landet, fortsätter Mikael Sjöstrand.

Vill man trots allt få lite sol ska man hålla sig till de södra delarna av Norrland och de norra delarna av Svealand, där det är störst solchans under lördagen.

1 av 17 | Foto: Johan Nilsson/TT
Rekordsommaren 2018, här Malmö redan i slutet av maj...

Lägre temperaturer väntar

Det blir inte särskilt varmt och soligt under söndagen heller. Under nästan hela dagen kommer det att vara en hel del regn och eventuellt åska i Svealand och nordöstra Götaland. I de södra delarna av Götaland blir det varierad molnighet med lättare skurar.

– I norrland börjar söndagen med soligt väder, sedan tätnar molnen under dagen, säger Mikael Sjöstrand.

Några varma temperaturer blir det inte heller att tala om, åtminstone inte om man jämför med hettan som vi har fått uppleva under den senaste tiden.

Fortsatt ostadigt nästa vecka

– I och med att lågtrycken passerar en efter en under de närmaste dagarna så kommer det vara lägre temperaturer än vad vi har vant oss vid den här sommaren. I helgen är det mellan 18 och 22 grader i söder och mellan 14 och 20 grader i Norrland, eventuellt blir det ännu svalare längs med fjälltrakterna. Det är de här temperaturerna vi kan vänta oss, det kommer vara ganska få platser som har 20 grader, säger Mikael Sjöstrand.

Under nästa vecka fortsätter regnet, molnen och de svalare temperaturerna.

– Sedan håller det ostadiga vädret i sig under måndag och tisdag, nya lågtryck håller på att byggas upp över Atlanten och är på väg in över Sverige, säger Mikael Sjöstrand.

Väderrekorden som får dig att häpna 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Solen

Foreca