De kan ta bort engångsgrillarna permanent

avMiriam Bratt

NYHETER

På många butiker över landet har engångsgrillar varit bortblockade från butikshyllorna på grund av extremtorkan.

Nu överväger livsmedelsgiganten Axfood att ta bort den populära produkten permanent.

– Jag hoppas att vi kommer få bättre alternativ till engångsgrillar, säger företagets hållbarhetschef Åsa Domeij.

Under den heta och torra sommaren har skogsbränder rasat i flera delar av landet. På grund av brandrisken har därför många butiker slutat sälja engångsgrillar.

Nu är snart grillsäsongen slut och flera butiker har börjat sälja grillredskapen igen – men i livsmedelsföretaget Axfoods butiker gäller fortfarande förbudet.

Kan försvinna permanent

Nu överväger företaget – som driver kedjor som Hemköp, Willys och Tempo – att permanent sluta sälja engångsgrillar, skriver SVT Nyheter.

– Engångsgrillen leder både till nedskräpning och elförbrukning om man inte lämnar in aluminiumet till metallåtervinningen. Dessutom har vi en brandrisk både när det gäller skog och utemöbler, säger Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef till Aftonbladet.

Foto: Axfoods pressbild
”Många har stor förståelse”, säger Åsa Domeij som är hållbarhetschef för Axfood.

”Vi är direkt emot de här engångsgrillarna”

Även Skärgårdsstiftelsen, som äger och förvaltar 40 naturreservat, ogillar engångsgrillar. De berättar att de nu vill se ett förbud av produkten.

– Brandrisken är naturligtvis högst påtaglig men engångsgrillarna förstör också väldigt mycket av berghällarna som spricker och blir förstörda för all framtid. Dessutom skadas våra tillsynsmän av de här engångsgrillarna. Så det finns många samverkande faktorer som gör att vi är direkt emot de här engångsgrillarna, säger Anna Waxin som är VD för Skärgårdsstiftelsen till SVT.

Vill få alternativ till engångsgrillar

Nu efterlyser Åsa Domeij andra alternativ för att enkelt kunna grilla. Hon tänker särskilt på personer som bor i lägenhet och vill kunna komma ut och grilla på ett snabbt och smidigt sätt.

– Jag hoppas att vi kommer få bättre alternativ till engångsgrillar. De är ju ett problem även när det inte är extrem brandrisk. De kan till exempel tända eld på möbler såsom soffor och träbord i kommunala parker, säger hon till Aftonblader.

Hon menar dock att om man bortser från brandrisken skulle inte engångsgrillarna behöva vara dåliga för miljön.

– Om alla alltid återvann allt aluminium, om det vore pant på dem, då vore det inte så tokigt miljömässigt, säger Domeij.

Hur noga är vi med att följa eldningsförbudet? 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM