Här badar renarna med människorna

I finska Rovaniemi badar renarna tillsammans med människorna. Det gjorde de åtminstone under förra fredagen.

– Det såg lite kul ut att de bara gick ner till stranden helt avslappnat, skriver Pekka Niinivaara som tog den uppmärksammade bilden.

Här, på en strand mitt i Rovaniemi i Finland, verkar renarna ta ett bad precis som vem som helst. Så ser det i alla fall ut på den bild som Pekka Niinivaara tog under familjesemestern. Han var på genomresa på fredagen i förra veckan när han, hans fru och deras två söner bestämde sig för att ta en dag på stranden. Rovaniemi ligger ungefär i höjd med Jokkmokk och termometern visade 32 grader varmt. Plötsligt stod renarna där.

– Jag upptäckte att något pågick på andra sidan stranden. Jag såg renarna och bestämde mig för att hämta telefonen och knäppa några bilder, skriver Pekka Niinivaara i ett mejl till Aftonbladet.

Även om bilden förmedlar en lugn situation berättar han att renarnas närvaro inte gick obemärkt förbi.

– Några tog selfies med renarna och några andra gick nog lite för nära, skriver Pekka Niinivaara.

”Ser ut att leva i harmoni”

Men helt ovanligt är det inte att se renar.

– Vi var inte helt överraskade. Stora flockar blockerar i bland vägarna helt, speciellt nära Kuusamo där vi hade varit några dagar tidigare skriver han och fortsätter:

– Men det såg lite kul ut att de bara gick ner till stranden helt avslappnat.

Bilden har cirkulerat på Facebook i en knapp vecka och har fått stor uppmärksamhet. Över 20 000 har gillat bilden och 17 000 har delat den. Exakt varför är det svårt att sia om, menar Pekka Niinivaara.

– Det är intressant att det nästan är omöjligt att förstå vad som är speciellt med bilden, vad som får den att bli viral. Jag antar att det är för att djur och människor ser ut att leva i harmoni. Eller så är den rolig för att renen anses vara exotisk, skriver han.

Publisert: