Brandläget allvarligt – EU lovar mer hjälp

avTT

Foto: Maja Suslin/TT
Skogsbranden i Enskogen utanför Ljusdal.

Brandläget är fortsatt mycket allvarligt. Räddningstjänsterna inriktar sig på att försöka hindra och begränsa de fyra stora bränder som bedöms som omöjliga att släcka.

Flera EU-länder lovar nu skicka hjälp till Sverige.

Tyskland, Litauen, Polen, Österrike och Portugal lovar nu också att skicka flygplan, helikoptrar, andra fordon och markstyrkor för brandbekämpning, enligt EU:s civilskyddsmekanism som koordinerar hjälpen till Sverige, ERCC.

– Europa står bakom Sveriges regering och det svenska folket när det behövs, säger EU-kommissionär Christos Stylianides i ett videomeddelande.

Fem helikoptrar är sedan tidigare på väg från Tyskland och en helikopter från Litauen.

Ett italienskt vattenbombningsplan fick tekniska problem på kvällen och fick gå ned på Örebro flygplats, enligt MSB. Det italienska planet ska vara lagat och i luften igen, rapporterar P4 Gävleborg.

Fyra vattenbombningsplan, två italienska och två franska, har bekämpat den svåra branden runt Ljusdal i Gävleborg under dagen.

Läget mycket allvarligt

Läget är mycket allvarligt, konstaterar både statsminister Stefan Löfven och Dan Eliasson, MSB:s generaldirektör, vid en presskonferens på fredagen.

– Vi befinner oss i den kanske allvarligaste och svåraste situation som svensk räddningstjänst befunnit sig i, säger Dan Eliasson.

Fyra av bränderna bedömdes på fredagen som så allvarliga att de inte går att släcka för närvarande, berättar Marcus Årskog, talesperson för MSB:s speciella organisation för skogsbränderna. Det är bränderna i Fågelsjö/Lillåsen i Jämtland, Kårböle i Ljusdals kommun i Gävleborgs län, Trängslet i Dalarna och Brattsjö utanför Örnsköldsvik som är allvarligast.

På kvällen var brandläget i stort sett oförändrat. Totalt är mellan 300 och 500 personer evakuerade från sina hem.

Hindra och begränsa

– Det är fortsatt allvarligt, främst med de fyra värsta bränderna. Det har inte hänt så mycket utan räddningstjänsterna arbetar med att försöka hindra och begränsa dem, säger Marcus Årskog till TT vid 19-tiden.

Samtidigt strömmar erbjudanden om hjälp från räddningstjänster i Sverige, och även internationellt, in.

Eftersom vädret inte ser ut att ändras nämnvärt enligt prognoserna, arbetar man nu förebyggande för att hindra nya bränder från att ta sig.

– Kustbevakningen är uppe och flyger och försöker hitta nya bränder och släcka dem snabbt så de inte växer, säger Årskog.

För att kunna byta ut de befintliga styrkorna på plats tar MSB in mer hjälp än vad som behövs, för att vara på den säkra sidan. Arbetet är krävande: vindriktning och vindhastighet ändras hela tiden och brändernas spridning ändras. Ett kontinuerligt arbete sker också med att kontrollera risken för antändning och spridning, och att rikta in resurserna där de behövs mest.

– Det är ett fantastiskt jobb som räddningstjänster, Försvarsmakten, myndigheter och frivilliga gör, säger Marcus Årskog.

80-tal terrängbränder

Antal aktiva ärenden klassade som brand i terräng var enligt SOS Alarm 83 stycken klockan 20.30. Antalet inkomna larmsamtal till SOS Alarm var det senaste dygnet strax över 12 000, vilket är mindre än lördagens 13 000.

En av de fyra värsta bränderna härjar i Dalarna.

– Vi håller bekämpningslinjerna och bandvagnar kör fram och tillbaka över våtmarken för att skapa brandgator, säger Anders Rosén, presskommunikatör vid Mora brandkår.

Räddningstjänsten har även lagt ut slang längs med den östra sidan av brandområdet för att skapa ett sprinklersystem. Men förutom just slang är inte räddningstjänsten i Dalarna i akut behov av några ytterligare resurser.

Vid 14.15 var det samma läge vid branden i Jämtlands län som tidigare. Inga vattenbombningsplan men helikoptrar fortsätter att jobba i luften och annan personal på marken.

– Just nu är det inga större skillnader, vi jobbar på oförtrutet. Vi gör en kraftansamling på marken, säger Jörgen Vikström, vikarierande kommunikatör räddningstjänsten Jämtland, till TT.

Två veckors regn behövs

För att stoppa bränderna skulle det behövas två veckors ihållande regn, enligt Marcus Årskog.

– Det är bedömningen som brandingenjörer gjort. Men självklart är varje droppe välkommen, säger han.

Torkan och den extrema värmen gör att bränderna tar sig djupt ned i marken, berättar han.

– Branden i Västmanland 2014 startade i juli. Den var helt släckt först i mars 2015.

– Det brinner långt nere marken, i torv eller i gamla döda växtdelar. Den ligger och pyr, och kan flamma upp igen om det är torrt. Om vi har otur kan bränderna blossa upp igen efter lång tid.