Mejla

Wolfgang Hansson

Trump vill inte spela landsfader

När hjälteförklarade senatorn John McCain avled hade det normala varit att gräva ner stridsyxan och förenas i en hyllning.

Men president Donald Trump vägrar spela rollen av landsfader.

Att stoppa Vita husets officiella hyllning kan visa sig vara ett allvarligt misstag av Trump.

Bilden det lämnar av presidenten är vare sig vacker eller sympatisk. Han framstår som en ogin, långsint och ogenerös ledare. En egoist som sätter sig själv i centrum och struntar i alla andra.

Han behövde inte ens göra sig själv besväret att formulera en hyllning till krigshjälten McCain. Trumps stab hade redan gjort jobbet.

Men hellre än att släppa fram det så valde Trump att stoppa uttalandet.

Därmed förstärkte han ytterligare intrycket av en president som står vid sidan av. En outsider. En som hatar det etablissemang som han själv i högsta grad är en del av. Kanske är det just den rollen han vill bevara för att inte mista gunsten hos sina kärnväljare.

Risken är att han samtidigt stöter bort anhängare som ändå vill att deras ledare uppträder med anständighet och respekt. Att offentligt frondera mot en dekorerad krigshjälte är inte en given vinnartaktik.

Spelade golf

Till saken hör att John McCain var en politiker som uppskattades i båda de politiska lägren trots att han var en traditionell republikan som exempelvis var emot abort. Under sin gärning som senator från Arizona la han sig vinn om att sträcka ut handen över partigränserna när han ansåg att det gynnande USA:s intressen.

Trumps snåla inställning står i bjärt kontrast till ett antal nu levande ex-presidenter som snabbt var ute och hyllade McCain. Demokraten Barack Obama och republikanen George W Bush förenades i sin respekt för den döde senatorn.

Även en rad av Trumps egna ministrar och medarbetaren gick ut med egna minnesord om McCain. Inklusive Trump hustru Melania som tackade McCain för att han tjänat nationen. Utländska ledare som Kanadas Trudeau, Frankrikes Macron och Tysklands Merkel hyllade McCain medan Trump åkte för att spela golf.

”Ingen krigshjälte”

Fiendskapen mellan Trump och McCain är ingen hemlighet. Redan alldeles i början av valrörelsen 2015 uttalade sig Trump om McCain på ett sätt som väckte ont blod även i de egna leden och som många trodde skulle skada hans chanser att bli republikanernas presidentkandidat.

– Han är ingen krigshjälte, sa Trump om McCain. Jag gillar folk som inte blir tillfångatagna.

Som om McCain hade kunnat påverka sin fångenskap i Nordvietnam på annat sätt än genom att ta sitt eget liv. En fångenskap där han för övrigt fick utstå tortyr medan Trump levde lyxliv på Manhattan och fick frisedel fem gånger.

Sedan Trump valdes är det få republikaner som vågat stå upp mot honom även om de inte gillat presidentens förslag eller hans ledarstil. John McCain var en av dem. Det tålde inte Trump.

Rasande

Hans röst var avgörande för att fälla Trumps försök att döda Obamacare, föregångarens sjukvårdsförsäkring. McCain gjorde en tummen ner-gest när han röstade mot presidentens förslag, något som gjorde Trump rasande.

De senaste månaderna har det också stått klart att president Trump inte kommer att bjudas in till McCains begravning där både Obama och George W Bush ska hålla minnestal.

Men i stället för att ta chansen att höja sig över mängden och inta rollen som statsman och landsfader så väljer Trump att sura och låta opersonliga motiv styra. Han har helt enkelt svårt att visa någon respekt för människor som har uttalat kritik mot honom. Vare sig personen lever eller är död.

President Trump deltog inte heller på Barbara Bushs begravning. Alla andra nu levande ex-presidenter var där. Det togs en klassisk bild på dem och Melania Trump som representerade Vita huset. En bild som satte extra fokus på president Trumps isolering.

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE