Myggor

Myggforskare: ”Nu har vi alla pusselbitar utom själva viruset”

Av: 

Amanda Skagerström Lindau

NYHETER

22 personer har dött av den tropiska virussjukdomen West Nile fever i Europa på grund av sommarens extremhetta.

Nu tror svenska myggforskare att de höga temperaturerna kan leda till att nya myggarter och tropiska virus sprids även i Sverige.

– Om det här var ett pussel ser jag det som att nu har vi alla pusselbitar utom själva viruset, säger myggforskaren Anders Lindström.

Den svenska sommaren har varit rekordvarm. Och medan många människor svettats och mått dåligt i hettan har myggen trivts desto bättre.

– De lägger ägg och det kläcks nya mygg mycket fortare, säger Anders Lindström, entomolog och myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

22 dödsfall i Europa

European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC, varnar för att spridningen av mygg- och fästingburna sjukdomar riskerar att öka på grund av stigande temperaturer kopplade till klimatförändringarna.

Bara sedan mitten av augusti har 22 dödsfall på grund av West Nile fever, även kallad nilfeber, rapporterats i Europa, och 400 personer uppges ha drabbats av den tropiska virussjukdomen. Italien, Grekland, Ungern och Rumänien är de länder som rapporterat flest fall 2018.

Nu befarar forskare att spridningen även av andra tropiska sjukdomar som denguefeber, zika och chikungunyafeber kan öka i Europa.

Sjukdomar kan spridas snabbare

Anders Lindström.

Och Sverige går inte säkert från framtida utbrott, säger myggforskaren Anders Lindström.

– Om det här var ett pussel ser jag det som att nu har vi alla pusselbitar utom själva viruset. Och skulle vi få in viruset så gör de höga temperaturerna att sannolikheten för att viruset ska få fäste och börja spridas är mycket högre än om man har lägre temperaturer.

Redan förra året hittades nilfebermyggan i Sverige. Den tros ha kommit hit på grund av värmen. Men nya myggsorter är inte det främsta problemet, enligt Lindström.

– Det är de höjda temperaturerna som är problemet på flera sätt.

Insekter är växelvarma, vilket innebär att de har samma temperatur som sin omgivning. Och om en mygga smittas av ett virus i höga temperaturer kan sjukdomen utvecklas snabbare.

– Det tar kortare tid från att myggan biter ett djur eller en människa och blir smittad tills den kan sprida viruset vidare.

Dödligt virus riskerar nå Sverige

– Vi har inte sett något utbrott i Sverige, men vi ser att utbrotten av West Nile fever i Europa sakta rör sig norrut, så man kan säga att man ser konsekvenserna av värmen redan nu.

De virus forskarna tror når hit först är ett som kallas Usutu och West Nile.

– Usutu är inte så himla bekymmersamt men West Nile, där dör ju folk, säger Lindström.

Viruset som orsakar Nilfeber är nära släkt med det fästingburna tbe-viruset men sprids med mygg i stället. Viruset finns främst hos fåglar, inte minst hos flyttfåglar som fkan bära med sig viruset från sydligare breddgrader. Sedan kan det föras över från fåglar till människor.

”Biter allt den kommer över”

Sverige har också drabbats av nya myggpopulationer som trivs i stadsmiljö – vilket gör en eventuell uppkomst av virus som nilfeber än mer bekymmersamt.

– I Göteborg har man nu ett utbrott av den så kallade ”tunnelbanemyggan”. Den ynglar under marken, i till exempel tunnelbanesystem, vattenfyllda källare eller spruckna kloaker.

”Tunnelbanemyggan” kan, till skillnad från övriga mygg som fryser ihjäl, överleva hela vintrar.

– Den kryper upp i lägenheter. Det är massa personer i Göteborg som blivit bitna mitt i nätterna, när det är svårare att skydda sig.

Till skillnad från mygg i träsk och skog, som mest har fåglar att bita och därmed sprida smittor mellan, kan stadsmygg som ”tunnelbanemyggan” snabbt driva ett utbrott av en sjukdom hos människor.

– ”Tunnelbanemyggan” biter allt den kommer över, säger Anders Lindström.

”Mardrömscenario om vi får in den”

Också arten tigermygga, som liftar med lastbil mellan olika europeiska länder, riskerar att bosätta sig i Sverige, enligt Lindström.

– Den kan sprida virus som zika, dengue och så vidare. Så det är ett mardrömsscenario om vi får in den och den etablerar sig och blir vanlig.

Ännu har inga av de myggburna tropiska virussjukdomarna spridits till Sverige, men forskare följer utvecklingen i Europa nära.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Stort test: Här är bästa myggjägarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Myggor

Anders Lindström

Hälsa