Skrev ”snart är du död” till statsministern – åtalas

avJosefin Silverberg

NYHETER

En 42-årig man åtalas under onsdagen för att ha skickat hotbrev till bland andra Stefan Löfven.

Mannen står åtalad för att ha hotat totalt 21 statsråd och andra kända personer i Sverige.

– Hoten mot förtroendevalda är särskilt allvarliga eftersom det är hot som riktas mot demokratin, säger förundersökningsledare Eva Wintzell.

Stockholms tingsrätt åtalar 42-åringen som misstänks ha hotat 26 kända personer i Sverige, bland dem Stefan Löfven och andra statsråd i regeringen.

I brevet till statsministern och till andra statsråd, bland andra försvarsminister Peter Hultqvist (S), miljöminister Karolina Skog (MP), finansminister Magdalen Andersson (S), utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) stod det ”Snart är du död” och i brevet fanns ett vitt pulver.

Försändelsen till Löfven skickades till statsministerns hem i augusti förra året.

Förutom grovt olaga hot är mannen även misstänkt för att ha skickat en brevbomb till ett företag i Storbritannien, uppger åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Den gärningen rubriceras som mordförsök på fyra personer.

”Har velat framkalla allvarlig fruktan”

De brev som mannen har skickat till svenska politiker och kändisar har innehållit verbala hot och pulver, som vid analyser dock visat sig vara ofarliga.

– Jag menar att han ämnat framkalla allvarlig fruktan för de som mottagit breven. Brotten är grova eftersom hoten påtagligt förstärkts med att det i varje brev funnits ett pulver som framstått som giftigt och explosivt. Hoten mot förtroendevalda är särskilt allvarliga eftersom det är hot som riktas mot demokratin, säger förundersökningsledare Eva Wintzell.

Dagens tre rubriker onsdag 15 augusti 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott